Gemeente Oirschot

Woningbouw in Oirschot goed op dreef

Er wordt flink gebouwd in Oirschot! En dat zal de komende tijd zeker niet minder worden. Maar goed ook, want zoals u weet, is er een behoorlijke woningbehoefte in onze gemeente. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de bouw al op een aantal plekken gestart, en binnenkort zullen er nog tal van nieuwe woningbouwprojecten voor diverse doelgroepen volgen.

Uiteenlopende projecten
Op dit moment wordt er voor meer dan 30 locaties, in alle kernen, gewerkt aan het realiseren van woningbouw. Het gaat dan om heel verschillende woningen: patiowoningen, vrijstaande woningen, vrijstaand geschakelde woningen, twee-onder-één-kappers, goedkope en middeldure huurwoningen en appartementen. Die diversiteit is belangrijk, omdat de vraag naar woningen ook heel divers is. Zoals u weet is er met name vraag naar woningen voor starters en senioren, dus daar wordt bij de bouwplannen speciaal op gelet. Maar natuurlijk is er ook vraag naar duurdere koopwoningen; ook in die behoefte wordt voorzien, zij het op kleinere schaal. In 2005 gaat de bouw van de volgende projecten concreet van start:


* Moorland: huur- en koopwoningen (zowel rijtjes, twee-onder-één-kappers, patiobungalows en vrijstaande woningen)
* Mariaschool: huurappartementen

* De Oirsprong: dure huurappartementen

* De Notel: dure koopwoningen

* Beerseveld/Bernadettestraat: huurappartementen

Naast deze bouwplannen waarvan de voorbereidingen al in een heel ver stadium zijn, staan er ook nog heel wat projecten op stapel die vermoedelijk in 2006 beginnen:


* Kanaalzone: appartementen en grondgebonden eengezinswoningen
* Gasthuisstraat/Dekanijstraat: grondgebonden woningen
* Rijkesluisstraat: koopappartementen

* Leefdael: huur- en koopappartementen voor mensen met een zorgbehoefte

* Koestraat/Kloosterstraat: grondgebonden woningen
* Pochelarij: patiobungalows en twee-onder-één-kappers
* Locaties huidige Kempenhorst (De Reep en Oude Grintweg): type woningen nog niet bekend

* Perceel Hoogdijk 30: koopappartementen

* Perceel Hoogdijk/Oranjestraat: koopappartementen t.b.v. ouderen en jongeren

* St. Annastraat: zorgwoningen

Kortom: er wordt de komende tijd heel wat gebouwd, op veel locaties in de verschillende kernen en ten behoeve van verschillende doelgroepen. Overigens behoort de uitgifte van bouwkavels de komende drie jaar in principe níet tot de mogelijkheden, behalve de particuliere woningbouwlocaties zoals wij die kort geleden geïnventariseerd hebben en een enkel kaveltje in Moorland-Oost.

Wilt u huren of kopen?
Wilt u in aanmerking komen voor een huurwoning? Dan kunt u zich inschrijven bij Woningbedrijf Oirschot, waardoor u op de wachtlijst voor woningzoekenden komt te staan. Degenen die nog niet zelfstandig wonen én ook nog niet zelfstandig gewoond hebben vallen onder de doelgroep 'starters'. Aan deze doelgroep worden woningen toegewezen op volgorde van leeftijd, met als randvoorwaarde een minimale wachttijd van één jaar. Verder worden er, afhankelijk van de aangeboden woning, eisen gesteld aan gezinssamenstelling en inkomen.

Degenen die al wél zelfstandig wonen of gewoond hebben, vallen onder de doelgroep 'doorstromers'. Aan deze doelgroep worden woningen toegewezen op volgorde van wachttijd (inschrijvingsduur). Ook hier gelden randvoorwaarden zoals gezinssamenstelling en inkomenseisen, afhankelijk van de vrijkomende toe te wijzen woning.

Om in de gemeente Oirschot in aanmerking te komen voor een koopwoning moet u ingeschreven staan op de gemeentelijke wachtlijst voor bouwkavels en nieuwbouw-koopwoningen. Het inschrijfformulier kunt u ophalen bij de centrale balie of downloaden van de website. De nieuwbouw-koopwoningen worden uitgegeven op volgorde van inschrijfdatum op de wachtlijst.

Staat u al op de lijst voor een koopwoning en gaat u verhuizen? Vergeet dan niet om uw adreswijziging door te geven met het speciaal daarvoor bedoelde formulier "wijzigingsformulier koopwoningen/bouwpercelen". Op die manier blijft u de mailings over nieuwbouwprojecten ontvangen, en blijft u dus op de hoogte van alle nieuwe uitgiften.

Overigens is van de meeste plannen die in dit artikel genoemd worden, nog geen nadere verkoopinformatie beschikbaar. Tegen de tijd dat die informatie er wél is, ontvangen mensen die ingeschreven staan automatisch bericht. Daarnaast zullen de plannen te zijner tijd ook in de media aangekondigd worden.