FNV

Staking van hoveniers maakt vliegende doorstart

Een kleine tweehonderd hoveniers in het noorden en oosten van het land hebben maandag het stokje in de estafettestaking overgenomen van collega's uit het zuiden. Zij schreven zich als staker in tijdens manifestaties in Groningen en Hengelo.
FNV Bondgenoten deed aangifte bij de Arbeidsinspectie omdat werkgevers, waarbij werd gestaakt, uitzendkrachten inhuurden. Dit is volgens de wet niet toegestaan.

De vervolgstaking gaat zeker drie dagen duren. Woensdagochtend is een actie belegd bij de modeltuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. De hoveniers komen dan met bussen van Groningen, Deventer en Hengelo. "Dan bespreken we ook hoe we verder gaan", zegt vakbondsbestuurder Lutz Kressin.

Een week geleden begon de estafettestaking voor een betere cao. Aanvankelijk zou de staking in het zuiden drie dagen duren. Woensdag werd echter besloten de actie door te zetten en ook donderdag, vrijdag en zaterdag het werk neer te leggen. Dat de stakers het serieus menen, bleek uit het feit dat er nauwelijks verloop zit in het aantal stakers.

Ondanks de grote actiebereidheid onder de hoveniers en het gebrek aan draagvlak voor het in februari met het CNV bereikte cao-akkoord houden de werkgevers zich tot nu toe muisstil.

De eisen waarmee de werkgevers volgens FNV Bondgenoten akkoord dienen te gaan betreffen onder andere een loonsverhoging van 1,25 procent per
1 maart en een eerlijke verdeling tussen werkgever en werknemer van het risico van slecht weer. De werkgevers hebben in hun eindbod slechts een eenmalige uitkering van 125 euro bruto voorgesteld.

"Het risico bij slecht weer wordt bijna alleen bij de werknemers gelegd. Hoveniers zijn afhankelijk van het weer, maar slecht weer is een bedrijfsrisico. Het mag niet zo zijn dat de werknemers hier alleen voor opdraaien", vindt Kressin.

De werkgevers willen dat werknemers in de zomer 120 uur extra gaan werken. Hiervoor ontvangen zij in de zomerperiode geen extra salaris, dit wordt volgens de werkgevers gecompenseerd door dagen in de winter waarop niet gewerkt kan worden.