DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Nieuwe 30-jarige via DDA

Documentnummer : 2005-13, datum : 18-04-05

Morgen introduceert het Agentschap van het ministerie van Financiën een nieuwe 30-jarige benchmark lening via de Dutch Direct Auction (DDA). Uit een recente peiling onder beleggers is gebleken dat er een voorkeur naar papier in het ultralange segment bestaat. Bovendien draagt deze uitgifte bij aan de vraag van beleggers naar diversificatie in 30-jaars papier met triple A-status. Met de DDA veilingtechniek kan de lening direct bij eindbeleggers worden geplaatst.

Het Agentschap beoogt bij deze emissie minimaal 4 miljard euro te plaatsen. De nieuwe 30-jarige benchmark lening heeft een coupon van 4% en loopt af op 15 januari 2037 (korte eerste coupon). De DDA begint dinsdagochtend om 10.00u. De 30-jarige staatslening zal worden geprijsd ten opzichte van de Duitse Bund die afloopt in januari 2037. De voorlopige spread guidance bedraagt 4-7 basispunten ten opzichte van de referentie lening.

Morgen vanaf 10.00u kunnen beleggers biedingen inleggen via een Primary Dealer naar keuze. Deelname van individuele beleggers is vertrouwelijk, aangezien alleen het Agentschap inzage heeft in het veilingboek. Gedurende de dag kan de spread guidance door het Agentschap tot uiterlijk 15.00u worden aangepast. Op dat moment wordt de definitieve spread guidance vastgesteld. De veiling duurt tot uiterlijk 17.00u. Het Agentschap kan de beslissing nemen om het boek eerder te sluiten, indien nodig. Het Agentschap behoudt zich het recht voor om biedingen te limiteren op 5% van de totale uitgifte indien sprake is van majoreren.

Nadat het boek gesloten is, wordt de spread waarop wordt toegewezen, de zogenaamde cut-off spread, bepaald. De DDA is een uniforme prijsveiling. Dit houdt in dat alle beleggers dezelfde prijs betalen. Op de cut-off spread krijgen 'real money accounts' voorrang boven zogenoemde 'trading accounts' zoals banken en hedge funds. Om liquiditeit in de secundaire markt te waarborgen, behoudt het Agentschap zich het recht voor om 20% van de uitgifte toe te wijzen aan trading accounts. De toewijzing vindt plaats op basis van vooraf bekendgemaakte regels, teneinde een volledig transparant veilingproces te garanderen.

Het Agentschap streeft er naar om de prijsvorming in de markt niet te verstoren. Het Agentschap is zich bewust van de invloed op de markt door beleggers die met de Primary Dealers de nieuwe 30-jaars obligatie ruilen tegen andere buitenlandse 30-jaars obligaties op het moment van de prijszetting. Primary Dealers hoeven de buitenlandse obligaties niet te verkopen in de markt maar hebben de mogelijkheid om deze obligaties via het Agentschap aan een Switch Manager te verkopen. Het Agentschap heeft als Switch Manager ABN AMRO Bank NV aangewezen. Het Agentschap biedt de Switch Manager een 30-jaar swap aan en neutraliseert daarmee het effect van mogelijke verkoop van buitenlandse obligaties op het moment van prijszetting. Om een level playing field tussen de Primary Dealers en vertrouwelijkheid van de transacties te garanderen, zal het Agentschap alle ruiltransacties rechtstreeks met de Primary Dealers vereffenen en de obligaties nadien met de Switch Manager afwikkelen.

Om de liquiditeit te vergroten, heeft het Agentschap de intentie om in de 30-jaarsleningen gedurende langere tijd actief te blijven. In de komende jaren zal de nieuwe 30-jarige lening daarom enkele malen worden heropend totdat een volume van tenminste 10 miljard euro is bereikt. Totdat dit volume is gehaald, staat een repo-faciliteit ter beschikking aan de Primary Dealers.