Gemeente Haarlem


18 februari 2005
sector Publieksdienst

119/2005
Gemeente Haarlem, het college van Burgemeester en Wedhouders

Persbericht


Houd jong talent binnenboord!

Mkb-leerbanenproject Haarlem van start

Vandaag, maandag 18 april, heeft staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs het startschot voor het MKB-leerbanenproject in Haarlem gegeven. Onder het motto 'houd jong talent binnenboord' werken de gemeente Haarlem, het MKB, het CWI, en de onderwijsinstellingen voor VMBO en MBO samen om jongeren een leerbaan te bieden. Hiermee willen alle partijen het voorkomen en bestrijden van schooluitval en van jeugdwerkloosheid een nieuwe impuls geven.
De middag start ludiek. Een grote groep jongeren neemt deel aan een masterclass judo onder leiding van de bekende judokatrainer Cor van der Geest. 'Wij vloeren de jeugdwerkloosheid' aldus wethouder Pieter Barnhoorn die de jongeren ontvangt.

In aanwezigheid van staatssecretaris Mark Rutte zetten alle betrokken partijen in de Gravenzaal hun handtekening onder het actieplan. Het samenwerkingsverband tussen CWI, gemeente, het onderwijs en MKB-Haarlem realiseert in de periode 2005-2007 400 leerbanen in het midden- en klein bedrijf in Haarlem. Mark Rutte opent tijdens de bijeenkomst virtueel de MKB-leerbanenmessenger. De messenger zorgt voor een snellere en eigentijdse matching tussen jongeren en werkgevers. Een primeur in Nederland voor Haarlem!

In Haarlem verlaten jaarlijks zo'n 850 jongeren met een diploma hun VMBO-opleiding. Een fors aantal jongeren valt echter voortijdig uit of kan niet aan een mbo-opleiding deelnemen omdat ze geen leerbaan kunnen vinden. Het is dus in direct belang van jongeren dat ze over een leerbaan kunnen beschikken.

Ook de MKB-ondernemers hebben er baat bij. "Het MKB heeft grote behoefte aan goed gekwalificeerde en gemotiveerde jongeren. In de komende jaren zal er door de vergrijzing een tekort aan vakbekwame mensen ontstaan als er niets gebeurt. Op dit moment is het een probleem dat er te weinig Haarlemse jongeren zijn die via een leerbaan in het VMBO een diploma halen", aldus Jan Vegter, voorziter van MKB-Haarlem. Daarnaast ontvangen de ondernemers een belastingvoordeel en versterkt het de relatie tussen ondernemers en het onderwijs.

Het actieteam in Haarlem zorgt voor een goede en snelle matching, noodzakelijk om vervolgens in het MBO een goede startkwalificatie te krijgen.

De partijen sluiten aan bij het project "10.000 MKB-leerbanen" dat door MKB-Nederland in 2003 is gestart. Deze leerbanen zijn bedoeld voor jongeren in het VMBO, het MBO en jongeren zonder startkwalificatie die via een leerbaan alsnog een opleiding kunnen afronden. MKB-bedrijven bieden jongeren de mogelijkheid via de werkvloer alsnog hun diploma te behalen. Tot nu toe zijn er landelijk 3.334 jongeren in een MKB-leerwerktraject geplaatst.

Daphne Sijmonsbergen, communicatieadviseur
023-5114209
023-5115171
dsijmonsbergen@haarlem.nl

---- --