Gemeente Rotterdam

nr 67
18 april 2005 .

48 miljoen euro voor Rotterdamse Kansenzones

Economische impuls voor kansrijke gebieden

Het project Kansenzones Rotterdam is vandaag officieel van start gegaan. Staatssecretaris Van Gennip en wethouder Van Sluis reikten vanmiddag, in aanwezigheid van minister Verdonk, de eerste investeringspremie uit. Als eerste stad in Nederland verbetert Rotterdam het economisch klimaat in acht gebieden door E 48 miljoen te investeren in bedrijven, bedrijfspanden en bedrijfsomgeving. Het geld wordt opgebracht door het Rijk en de gemeente.

De heer Drent, opticien in Feijenoord, is de eerste ondernemer die gebruik maakt van de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam. De regeling biedt ondernemers en vastgoedeigenaren een premie van 50 procent bij een minimale investering van E 4.000,-- in verbouwingen of bedrijfsmiddelen. Ook nieuw te vestigen ondernemers kunnen hiervan gebruik maken.

De acht Economische Kansenzones van de deelgemeenten Feyenoord en Charlois (Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois, Pendrecht en Tarwewijk) krijgen een impuls op ruimtelijk en economisch gebied. Op ruimtelijk gebied door investeringen in woningen en bedrijfsruimten. Op economisch gebied door te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en het stimuleren van werkgelegenheid. Ondernemers, vastgoedeigenaren, corporaties en de overheid gaan gezamenlijk die uitdaging aan. Een combinatie van maatregelen moet leiden tot meer investeringen in de Kansenzones en vervolgens tot meer klanten, meer omzet, meer winst en een betere marktpositie.

Het Rijk steunt het Rotterdamse initiatief met E 24 miljoen. De gemeente Rotterdam investeert eenzelfde bedrag. Daar komen de private investeringen nog bij die door het project worden uitgelokt. Naast de bestaande projecten in deze wijken zoals Hot Spots en Groeibriljanten, zijn de volgende maatregelen in voorbereiding:
- OZB fonds; opbrengsten van de Onroerend Zaak Belasting uit de Kansenzone worden, met inspraak van ondernemers, besteed in hetzelfde gebied. In de komende drie jaar gaat het om zo'n E 2 miljoen per jaar.
- Herontwikkeling van gemeentelijk onroerend goed tot rendabele bedrijfsruimten. Van 2005 tot 2008 staan vier pilots gepland.
- Serviceloket waar ondernemers terecht kunnen met vragen over kansenzones en hun bedrijfsvoering, onder meer op personeelsgebied.

Eetwijk
Een van de initiatieven binnen de Kansenzones is de ontwikkeling van Eetwijk als onderdeel van de totaalaanpak van de Afrikaanderwijk. Samen met gemeentelijke investeringen in het gerenoveerde park en de vernieuwde markt vergroot het project Eetwijk de economische attractiviteit van dit gebied. Als vervolg op de groeibriljant African Queens komen er nog dit jaar rond het Afrikaanderplein twee eetgelegenheden: de Ontwikkelingsmaatschappij IJsselmonde ontwikkelt Afrikaanderplein 2 tot restaurant en Vestia verbouwt het Gemaal aan de Pretorialaan tot multiculturele eetgelegenheid waar restaurateur Rob Baris invulling aan gaat geven.

Het project Kansenzones Rotterdam maakt deel uit van 'Rotterdam Zet Door. Op weg naar een stad in balans', de verscherping en versterking van het Rotterdamse collegeprogramma.

noot voor de redactie/