Stichting Aids Fonds

Directeur Aids Fonds en STOP AIDS NOW! bestuurslid Global Fund

Amsterdam, 18 april 2005

Peter van Rooijen - directeur van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! - is voor een periode van twee jaar benoemd tot bestuurslid van The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. Dit superfonds werd in 2001 door VN secretaris-generaal Kofi Annan in het leven geroepen ter bestrijding van de drie meest verwoestende ziekten van dit moment. Jaarlijks sterven 6 miljoen mensen aan aids, tuberculose en malaria. Peter van Rooijen zal in zijn functie samen met de 22 overige bestuursleden van het Global Fund beslissen over subsidieaanvragen van getroffen landen.

Het Global Fund komt minimaal twee keer per jaar bijeen. Het internationaal bestuur bestaat uit 23 leden die afkomstig zijn van regeringen van donerende en ontvangende landen, de private sector en groepen die door de betreffende ziekten zijn getroffen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNAIDS en de Wereldbank zijn vertegenwoordigd. Daarnaast kent het bestuur twee afgevaardigden van de niet-gouvernementele organisaties (NGOs). Peter van Rooijen zal de NGOs uit Europa, Noord-Amerika, Japan en Oceanië representeren. Hij is gekozen uit acht kandidaten. Tijdens de tiende bestuursvergadering op 21 en 22 april in Génève zal hij voor het eerst deelnemen.

Peter van Rooijen is nu 19 jaar actief in de aidsbestrijding. Zijn loopbaan begint bij de Schorerstichting - het geestelijk gezondheidscentrum voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Aanvankelijk is hij daar psycholoog/ psychotherapeut op de aidsafdeling, later directeur Zorg. Na zijn vertrek bij de Schorerstichting wordt Van Rooijen in 1993 directeur van het Aids Fonds. Zeven jaar later (2000) richt hij STOP AIDS NOW! op, een bundeling van krachten tussen het Aids Fonds en vier ontwikkelingsorganisaties. Sinds 2004 geeft hij ook leiding aan Soa Aids Nederland - het kenniscentrum op het gebied van soa en hiv. Hij deelt het directeurschap van deze drie organisaties met Ton Coenen.

Toegang tot behandeling met aidsremmers voor alle mensen met hiv wereldwijd is Van Rooijens grootste zorg. Meermalen ontplooit hij initiatieven om de VN-organisaties te wijzen op de noodzaak van schaalvergroting. Van Rooijen gelooft echter in een brede aanpak. Niet alleen behandelen met medicijnen, maar ook voorlichting geven, condooms uitdelen, aidswezen steunen en blijven werken aan innovatieve preventietechnologieën als vaccins en microbiden.

Van Rooijen ziet bij de strijd tegen aids een grote rol weggelegd voor kerkleiders, vakbondsbestuurders, burgermeesters en het (internationale) bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. Deze sectoren moeten zoveel mogelijk gesteund worden om zodoende een olievlekwerking te creëren. Zo is Van Rooijen een van de initiatiefnemers van De Grote Onderneming - een businessclub voor bedrijven die zich aan willen sluiten bij de strijd tegen aids. Ook ziet Van Rooijen het steunen van vrouwen in ontwikkelingslanden als een sleutel tot succes bij het keren van de aidsepidemie.