VAN LUYKEN COMMUNICATIE

Fujisawa en Yamanouchi Pharma nu Astellas Pharma

Leiderdorp. 18 april 2005. De Japanse farmaceutische ondernemingen Fujisawa en Yamanouchi Pharma zijn gefuseerd tot Astellas Pharma Inc. Met een omzet van ruim 6 miljard euro neemt Astellas de vijftiende plaats in op de wereldranglijst. De onderneming is toonaangevend op het gebied van urologie, dermatologie en transplantatie geneeskunde. De Nederlandse verkoopmaatschappij en een Research en Development centrum zijn gevestigd in Leiderdorp. In Meppel staat een productiebedrijf. Astellas heeft in Nederland ruim 600 medewerkers. De fusie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

In Europa heeft Astellas dochterondernemingen in 18 landen, zes fabrieken en twee research centra: een in Leiderdorp en een in München, dat gespecialiseerd is in transplantatie geneeskunde. De Europese omzet beloopt ruim 1 miljard euro.

Yamanouchi Pharma en Fujisawa verwachten door de fusie hun wereldwijde marktpositie te verbeteren. De productportfolio's overlappen elkaar nauwelijks. De integratie van de R&D en verkooporganisaties moet schaalvoordelen gaan opleveren.