Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DL. 2005/1057
datum: 18-04-2005
onderwerp: Derogatie en opstelling Stichting Natuur en Milieu

Bijlagen: 2

Geachte Voorzitter,

Ik wil u hierbij informeren over de opstelling van Stichting Natuur en Milieu ten aanzien van het Nederlandse derogatieverzoek naar aanleiding van de publicaties in de agrarische pers.

De Stichting Natuur en Milieu (SNM) heeft voorafgaand aan het Nitraatcomité van december 2004 aan alle lidstaten en de Europese Commissie een brief gestuurd over het Nederlandse derogatieverzoek. In de brief heeft SNM stevige kritiek geuit op de onderbouwing van het Nederlandse verzoek. Dit heeft in het nitraatcomité geleid tot een paar vragen aan de Nederlandse delegatie.

Mede naar aanleiding van deze brief heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen mij en de toenmalig directeur van SNM, de heer Van den Biggelaar, en de toekomstig directeur mevrouw De Rijk op 15 december 2004. In dit gesprek heeft de heer Van den Biggelaar excuses aangeboden voor de gevolgde werkwijze: de interpretatie van de gebruikte (concept)rapporten is door SNM niet vooraf besproken met LNV. Hierdoor kon het gebeuren dat er onjuiste conclusies zijn getrokken door SNM over de wetenschappelijke onderbouwing van het derogatieverzoek.
In dit gesprek is met de directie van SNM afgesproken dat deze werkwijze niet meer voor zal komen. Ik heb toegezegd nog uitgebreid in te gaan op de tekortkomingen van de brief van SNM. Vervolgens heb ik een streep gezet onder deze zaak. De brief van SNM en de reactie die de directeur-generaal Van der Zande op mijn verzoek heeft gestuurd zijn bijgevoegd.

Inmiddels heeft SNM het definitieve derogatieverzoek en de onderbouwing daarvan bestudeert. SNM heeft mij meegedeeld dat SNM geen twijfels heeft over de kwaliteit van de wetenschappelijke analyses. SNM heeft nog wel zorgen of de gemaakte aannames en beleidskeuzes leiden tot de nagestreefde milieudoelstellingen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Brief aan Stichting Natuur en Milieu over derogatie Nitraatrichtlijn Brief van Stichting Natuur en Milieu aan de Europese lidstaten