Provincie Zeeland

College van Gedeputeerde Staten trekt geldlening AZZ in

Het College van Gedeputeerde Staten heeft vrijdag 15 april 2005 besloten de overeenkomst te ontbinden om een lening te verstrekken aan de Stichting Agogische Zorgcentra Zeeland
(AZZ).

Dat besluit is heden in een aangetekende brief aan het bestuur van de stichting AZZ meegedeeld. De voorzitter van de Raad van Toezicht is vrijdag op de hoogte gesteld van dit besluit.

Op vrijdag jl. heeft het College kennis genomen van de uitkomst van een juridisch onderzoek door de provincieadvocaat naar de vraag of Gedeputeerde Staten op basis van een juiste voorstelling van zaken heeft besloten tot het verstrekken van een door AZZ gevraagde geldlening van 2.400.000.

Dat onderzoek is door de gedeputeerde Van Heukelom toegezegd op 21 maart 2005 aan de leden van de commissie Sociaal Bestuurlijke Zaken van de Staten van Zeeland.
In die vergadering werd de bestuursnotitie besproken, die door de Raad van Bestuur van AZZ op 10 december 2004 is opgesteld en die 27 januari 2005 door het College is ontvangen.

In de bijeenkomst van 21 maart rees het vermoeden dat de Staten op vrijdag 10 december 2004 een ander besluit over de gevraagde geldlening zouden hebben kunnen genomen, als de inhoud van die bestuursnotitie op dat zelfde moment beschikbaar was geweest. Daarop heeft gedeputeerde Van Heukelom gezegd de juridisch consequenties, uit te zoeken.

Op grond van het juridisch advies komt Gedeputeerde Staten tot de conclusie dat AZZ op het moment van het aangaan van de overeenkomst, mogelijk een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven. En dat is dan ook de reden tot ontbinding van de leningsovereenkomst.

Het college heeft bij haar besluit overwogen dat de zorg aan de jongeren die een beroep doen op jeugdzorg en hulpverlening niet in gevaar mag komen. Om die reden handhaaft het voorshands de maandelijkse subsidie - bevoorschotting.

Daarnaast gaat het college een extern onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van een zelfstandige jeugdzorg aanbieder in Zeeland, aangezien Provinciale Staten van Zeeland heeft aangegeven geen voorstander te zijn van een fusie met Arduin.

18 april 2005, Mercedes Walrave, 0118-631225, 46/05