Gemeente Winterswijk


18 april 2005

Panden aan Bonninkweg en Spoorstraat gemeentelijke monumenten

Winterswijk - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een schoppe met karloods aan de Bonninkweg en een woonhuis aan de Spoorstraat aan te wijzen als gemeentelijk monument. Verzoeken van eigenaren van panden aan de Prins Hendrikstraat, Misterstraat en Bankastraat zijn om verschillende redenen afgewezen. Al deze verzoeken zijn beoordeeld door de adviescommissie Cultuurhistorie. Ook heeft het college besloten om mee te werken aan de uitgave van een cultuurhistorisch bulletin.

Bonninkweg
De boerderij Bonnink is sinds 1999 aangewezen als gemeentelijk monument. De vereniging natuurmonumenten heeft verzocht om ook de bij de boerderij gelegen schoppe met karloods aan te wijzen omdat het één geheel vormt. De adviescommissie Cultuurhistorie heeft dit verzoek positief beoordeeld op basis van de cultuurhistorische waarden van de schoppe en de karloods.

Spoorstraat
De eigenaar van het pand aan de Spoorstraat 27 heeft gevraagd dit pand aan te wijzen als gemeentelijk monument. De adviescommissie Cultuurhistorie heeft dit verzoek positief beoordeeld omdat ondanks de uitwendige eenvoud van het pand het een belangrijk element vormt in de rest van de straatbebouwing en omdat het interieur van het pand nog nagenoeg onveranderd is.

Prins Hendrikstraat
De adviescommissie Cultuurhistorie heeft negatief geoordeeld ten aanzien van de aanvraag van de eigenaren van het woonhuis aan de Prins Hendrikstraat 34. De commissie heeft aangegeven dat het pand wel moet worden opgenomen bij een eventuele aanwijzing van de Prins Hendrikstraat tot beschermd dorpsgezicht, maar dat het pand niet aangewezen wordt als gemeentelijk monument omdat de huidige situatie door herbouw is teruggebracht in oude staat.

Misterstraat
Ook de panden aan de Misterstraat 72-74 zijn negatief beoordeeld door de adviescommissie. Hier geldt dat de gevel van de panden karakteristiek is voor het straatbeeld, maar dat door diverse verbouwingen de oorspronkelijke structuren van het pand grotendeels zijn verdwenen.

Bankastraat
Ook het dubbele woonhuis aan de Bankastraat 1 en 3 is negatief beoordeeld door de commissie omdat de architectuur van de panden historisch gezien niet bijzonder is en de panden zelf verder ook geen cultuurhistorische betekenis hebben.

Cultuurhistorisch bulletin
De vereniging monumentenbelangen en de gemeente gaan twee keer per jaar een cultuurhistorisch bulletin uitgeven. Dit bulletin is bedoeld voor eigenaren van gemeentelijke monumenten, leden van archeologische en cultuurhistorische verenigingen en andere geïnteresseerden. Het doel van het bulletin is om deze groepen te informeren over cultuurhistorie, archeologie en de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes op dit vlak. Daarnaast kunnen cultuurhistorisch waardevolle objecten en elementen zo meer gepromoot worden. Het is de bedoeling dat het blad twee keer per jaar verschijnt met een oplage van zo'n 500 exemplaren. De eerste uitgave staat gepland voor de open monumentendag van 10 september 2005. Het college heeft besloten om hier jaarlijks tijd en geld voor beschikbaar te stellen.