Gemeente Wijk bij Duurstede

Informatieavond voor fruittelers

Op 5 april 2005 heeft het college van B&W de `Nota tijdelijke huisvesting seizoensarbeiders' vastgesteld. Deze nota ligt vanaf donderdag 14 april 2005 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, balie Publiekszaken, Karel de Grotestraat 30 te Wijk bij Duurstede. Op maandag 18 april a.s. om 19.30 uur wordt de nota toegelicht en kunnen er vragen worden beantwoord. Belangstellenden zijn op dat tijdstip van harte welkom in de raadszaal van het gemeentehuis.

Waarom een nota?
In Nederland is een toename van het aantal tijdelijke werknemers uit de Oost-Europese landen. In onze gemeente merken wij dit met name in de fruitteeltsector. De gemeente en ook de sector vinden het belangrijk dat de huisvesting van deze werknemers op een veilige en ruimtelijk verantwoorde wijze plaatsvindt. Daarom heeft zij, in overleg met de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO), NLTO en omliggende gemeenten, de `nota tijdelijke huisvesting seizoensarbeiders' opgesteld waarin kaders voor deze huisvesting zijn vastgelegd.

Gemeentelijk beleid
Uitgangspunt voor het beleid is het voorkomen van de oprichting van zelfstandige wooneenheden die permanent gebruikt kunnen worden, omdat dit bedrijven in de omgeving kan gaan belemmeren. De gemeente wil graag aansluiten bij hetgeen in het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied voor agrarische bedrijven reeds is opgenomen ten aanzien van seizoensgebonden recreatie en Bed & Breakfast. Daarbij zal de huisvesting zich moeten gaan beperken tot de periode van 15 maart tot 31 oktober. Uiteraard gelden er allerlei kwaliteitscriteria met betrekking tot brandpreventie, ruimtelijke inpassing en milieu. Voordat een ondernemer tot realisatie van deze huisvesting overgaat, moet vroegtijdig contact worden opgenomen met de gemeente voor het doorlopen van diverse procedures.

Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken van de gemeente.

Geplaatst op: 26-04-2005 11:47:10