Apple Benelux

Productfotografie

Apple kondigt Shake 4 aan

De grootste Shake-upgrade tot nu toe biedt 3D-montagefuncties en technologieën voor een vloeiende weergave

Bunnik, 18 april 2005 - Apple kondigt vandaag Shake 4 aan, een grote upgrade van de bekende montagesoftware waarmee onafhankelijke artiesten en studio's visuele effecten voor films en televisieprogramma's maken. Shake 4 biedt functies voor 3D-montage op meerdere lagen, uiterst geavanceerde voorzieningen voor een vloeiende beeldverwerking en een optimale integratie met Final Cut Pro 5.

"Zowel Oscar-winnaars als televisiezenders gebruiken Shake om realistische visuele effecten te maken", zegt Rob Schoeben, vice president Applications Marketing van Apple. "Dankzij de functies voor 3D-montage op meerdere lagen, de geavanceerde technologieën voor een vloeiende weergave en de nauwe integratie met Final Cut Pro 5 biedt Shake 4 allerlei nieuwe creatieve mogelijkheden."

Dankzij de nieuwe node voor 3D-montage op meerdere lagen met OpenGL-acceleratie zijn nu realistischere montages mogelijk van live-acties en CGI-lagen in 3D. De functies voor 3D-montage zijn bovendien naadloos in de nodeweergave geïntegreerd. Daardoor beschikt de gebruiker over dezelfde flexibele interface die ook bij andere bewerkingen beschikbaar is, en zijn de verwerkingssnelheid en kwaliteit gelijk aan die van 2D-bewerkingen. Shake 4 biedt een geheel nieuwe dimensie, doordat de gebruiker een onbeperkt aantal lagen en camera's in de 3D-ruimte kan plaatsen, en deze kan draaien en animeren.

Shake is niet alleen de toonaangevende software voor film- en HD-montage, maar is tevens het eerste betaalbare pakket voor het maken van visuele effecten waarin de nieuwste algoritmen voor beeldverwerking en de modernste workflowfuncties zijn geïntegreerd. Shake 4 werkt op basis van een geavanceerde technologie voor optische weergave die de beelden pixel voor pixel analyseert. Dit leidt tot een vloeiende re-timing en automatische stabilisatie, waardoor editors en de makers van visuele effecten de snelheid van een fragment eenvoudig kunnen aanpassen om Hollywood-effecten te creëren. Bovendien kunnen ze beeldmateriaal dat eigenlijk onbruikbaar is corrigeren door cameratrillingen in stilstaande shots te verwijderen en een ongelijke panning in scènes te corrigeren zonder dat daarvoor markeringspunten nodig zijn.

Truelight-beeldschermkalibratie biedt de garantie dat de kleuren op het beeldscherm overeenkomen met het eindresultaat, zodat editors precies weten hoe hun HD- of filmmateriaal eruit komt te zien en daardoor veel tijd besparen. De verwerking van visuele effecten kan met Shake 4 bovendien over verschillende Apple Xserve G5-servers of Power Mac G5's worden verdeeld, zodat het renderingproces met de maximale snelheid wordt uitgevoerd.

Shake 4, de ideale aanvulling op het digitale-productieproces, is naadloos geïntegreerd met Apple Final Cut Studio, het HD-videoproductiepakket waarmee professionele video-editors kunnen werken in elke gangbare structuur, van DV, SD en HD tot film, en videomateriaal kunnen produceren van ongekende kwaliteit via krachtige bewerkingstools, revolutionaire geluidsontwerpfuncties, in real time bewegende beelden en de nieuwste dvd-authoringfunctionaliteit Gebruikers kunnen Shake 4 rechtstreeks vanuit de tijdbalk van Final Cut Pro 5 starten, waarbij op basis van de XML-uitwisselingsstructuur en de fragmenten en lagen in de tijdbalk automatisch een Shake-verwerkingsstructuur wordt gegenereerd.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Shake 4 voor Mac OS X met onbeperkte renderinglicenties is vanaf juni verkrijgbaar bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 2.999 Euro. De multiplatformversie van Shake 4 is verkrijgbaar bij door Apple erkende Pro Film-resellers voor een adviesprijs van 4.999 Euro. De prijs van een upgrade naar Shake 4 is 999 Euro.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Shake, Xserve en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple: http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple: http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.