Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 114

datum: 12 april 2005

De bezem door de straat

Schoonmaakaravaan door naar hotspot Noordewierweg

Onder het motto 'De bezem door de straat' gaat de schoonmaakkaravaan volgende week aan de slag op de Noordewierweg. De start is maandagmiddag 18 april om 13.00 uur op het plein bij basisschool de Magneet (Maasstraat 2). Stadsomroeper Ton van der Velden zal de 'grote schoonmaak' aankondigen. Daarna trekt de schoonmaakploeg samen met leerlingen, omwonenden en ondernemers naar het winkelgedeelte van de Noordewierweg, om daar de straat grondig te vegen. Op dinsdag 19 april zijn de straten rondom de basisschool aan de beurt: tussen Noordewierweg, Lekstraat, Spaarnestraat en Rijnstraat. De bewoners hebben het verzoek gekregen die dag de auto elders te parkeren. Zo kan de veegwagen er goed bij.

Het winkelgedeelte van de Noordewierweg is vorig jaar helemaal opgeknapt en dat hoeft dus niet meer te gebeuren. Wel wordt dit deel van de straat en het buurtje erachter in de week van 18-22 april grondig geveegd. De straten worden met de veegmachine gedaan, de stoepen met handbezems. Op de Noordewierweg worden waar nodig afvalbakken vervangen en verkeersborden vernieuwd. Verder maakt de schoonmaakploeg de lichtmasten en palen schoon en zet ze weer goed recht. Ook basisschool De Magneet gaat aan de slag met zwerfafval. De gemeente heeft de school een lespakket over zwerfafval aangeboden, zodat de leerkrachten het onderwerp die week in de les kunnen behandelen.

Deze maand krijgen de vier hotspots een flinke voorjaarsopfrisbeurt. Een schoonmaakkaravaan gaat elke week in een andere hotspot aan de slag: start op het Neptunusplein, deze week Schothorst-Noord, volgende week Noordewierweg en tot slot de Binnenstad. De schoonmaakkaravaan is een gezamenlijke actie van gemeente, Eemfors en ROVA. Maar ook ondernemers en omwonenden van de vier hotspots worden gevraagd hun steentje bij te dragen om de hotspots schoner en veiliger te maken én te houden. Het tegengaan van zwerfafval is één van de speerpunten in de campagne Veilig op straat. Want een schone stad draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone de Jong, communicatieadviseur afdeling Stedelijk Beheer, telefoon 033 469 42 69 of e-mail s.dejong@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

NB. Een gedeelte van de stoep op de Noordewierweg wordt maandagmiddag gemarkeerd met 'JACK-linten'. De veegploeg start aan de ene zijde en loopt - grondig vegend - door naar de andere zijde. Daar wordt al het zwerfafval op één hoop gegooid om een beeld te geven van de hoeveelheid.


---- --