Ingezonden persbericht

Ondernemers in het wild

Een persoonlijke ontdekkingsreis voor managers en ondernemers in Afrika

EIJSDEN, 20050125 -- Managers die zich in de Afrikaanse Savanne concentreren op het gedrag van bavianen of in een wildpark op zoek gaan naar hun visie op ondernemen en leidinggeven. Op het eerste gezicht een niet voor de handliggende dagelijkse situatie. Toch is het realiteit geworden door de samenwerking tussen een bioloog, een ondernemerscoach en een touroperator, die samen studiereizen gaan organiseren voor ondernemers en managers. Met als doel het succes te vergroten door het overschrijden van persoonlijke grenzen.


Patrick van Veen (Eijsden), bioloog en auteur van het boek "Help, mijn baas is een aap!", Jan Willem Jansen (Lage Zwaluwe), registeraccountant en zelfstandig trainer/coach en Oad reizen (Holten) zijn de samenwerking aangegaan om een training te ontwikkelen die managers en ondernemers helpt over (figuurlijke) grenzen heen te kijken en daardoor hun succes te vergroten.

Volgens Van Veen is het sociale gedrag van werkgever en werknemer in ondernemingen een belangrijke oorzaak van problemen. Door dit groepsgedrag te leren begrijpen kunnen managers hier beter op anticiperen. Van Veen neemt managers mee op safari om sociaal gedrag te bestuderen en te leren begrijpen. Hij gebruikt het groepsgedrag van bavianen in de Afrikaanse savannen als een spiegel voor onze eigen organisaties.
Maar niet alleen het groepsgedrag is een belangrijke factor in organisaties, Jansen vult dit aan door het individu centraal te stellen. De uitzonderlijke ervaring van het wildpark stelt managers in staat op een andere wijze naar hun eigen visie op ondernemen te kijken. Daarbij schuwt Jansen niet het zelfbeeld van een manager onder de loep te nemen, waarbij passie en verantwoordelijkheid nemen centraal staan.
De training vindt plaats in samenwerking met Oad reizen. Met de "African Jumbo Camper" reizen de twee trainers, de cursisten en de reisbegeleiders van Oad naar Victoria Waterfalls in Zimbabwe en het Chobe National Park in Botswana. Tijdens deze reis zullen managers en ondernemers nieuwe ervaringen opdoen en kunnen deze bij het kampvuur in de Afrikaanse wildernis uitwisselen met medecursisten, onder het motto: Managing Beyond Borders.

De eerste studiereis vindt plaats van 18 tot 25 april.