Ingezonden persbericht


maart 2005

Geachte heer, mevrouw,

ISSO en SBR nodigen u van harte uit op de eerste Gezonde Gebouwen themabijeenkomst van 2005. Deze bijeenkomst wordt gehouden op 18 april in het Vestia Theater te Rotterdam met als onderwerp:

EPC verlaging woningbouw en
klantvriendelijk ventileren

In 2006 zal de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor de woningbouw verlaagd worden van 1,0 naar 0,8. Wat betekent dit voor het woongenot van de eindgebruikers? Wat is het effect op de binnenluchtkwaliteit? En wat is de invloed ervan op het ontwerp van woningventilatiesystemen? Vier specialisten uit het veld geven hun mening tijdens deze themabijeenkomst, bedoeld voor zowel Praktijkboek abonnees als andere geïnteresseerden.

De bijeenkomst is primair bedoeld voor (beleids)medewerkers binnen gemeenten en woningcorporaties die in hun dagelijkse praktijk met de technische, financiële en eventuele gezondheidsconsequenties van de EPC verlaging geconfronteerd zullen worden. Maar ook projectontwikkelaars, adviseurs, architecten en anderen die bij het ontwerp van woningen en ventilatiesystemen zijn betrokken, zijn van harte welkom.

Als u deze uitnodiging niet goed ontvangt kunt u via deze link naar de informatie op de gezondegebouwen-site.

Het programma is als volgt:
13.00 uur Ontvangst met koffie en thee
13.30-14.00 EPC = 0,8; what's next?
Door: Mevr. ir. S. Renes, BenR adviseurs.
Mevrouw Renes is adviseur gezond en duurzaam bouwen en tevens directeur van BenR. Veel gemeenten sturen op 10-20% lagere EPC waarden dan het Bouwbesluit voorschrijft, hoe lager de EPC hoe beter. Wat wordt de nieuwe uitdaging als een EPC van 0,8 de norm wordt? Volgens mevrouw Renes is 0,8 niet genoeg! Zij doet voorstellen voor gezonde ambities en hoe die te bereiken, speciaal voor gemeenten en woningcorporaties. 14.00-14.30 Relatie EPC-niveau en gezondheidsrisico's. Door: Dhr. .ir. C.E.E. Pernot, TNO Bouw
De heer Pernot is senior researcher bij TNO Bouw. In deze functie was hij onder meer betrokken bij de studie 'Relatie EPC niveau en gezondheidsrisico's als onderdeel van het kwaliteitsniveau van gebouwen' (eind 2003 in opdracht van VROM uitgevoerd) Hij zal in zijn presentatie ingaan op de bevindingen van de genoemde studie met de nadruk op het aspect binnenluchtkwaliteit en ventilatie. 14.30-15.00 Pauze
15.00-15.30 Wie wil er wonen in een lage EPC?
Door: Mevr. M.A.J. Weterings, GGD Rotterdam e.o. Mevrouw Weterings is adviseur duurzaam en gezond bouwen bij de GGD Rotterdam. Zij houdt zich o.a. bezig met het opstellen van Programma's van Eisen voor gezonde woningbouw en is de specialist in Nederland als het gaat om allergeenarme woningen. Mevrouw Weterings stelt in haar presentatie dat bij ontwerpen en bouwen veel meer dan alleen de EPC moet worden meegenomen om van goede, fijne woningen te kunnen spreken. Zij pleit voor een gecombineerde aanpak van milieu- én gezondheidskwaliteit, liefst met hoge ambities. 15.30-16.00 Hybride ventilatie, tussen natuurlijk en mechanisch in. Door: Dhr. Prof. ir. J.J.M. Cauberg, TU Delft
De heer Cauberg is professor aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft, bij de vakgroep Klimaatontwerp & Omgeving. Verder is hij oprichter en directeur van adviesbureau Cauberg-Huygen. De heer Cauberg geeft een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen waar het energiezuinige en klantvriendelijke woningventilatiesystemen betreft. Met voorbeelden van de uitkomsten van het Europese Reshyvent project waar bureau Cauberg-Huygen bij betrokken was. 16.00-17.00 Demonstraties van innovatieve energiezuinige & klantvriendelijke ventilatiesystemen. 17.00-17.30 Napraten met een hapje en een drankje.

Kosten
De kosten van de themabijeenkomst zijn voor abonnees van het Praktijkboek Gezonde Gebouwen 140,- euro p.p. en voor niet-abonnees bedragen deze 200,- euro p.p.

Heeft u interesse voor deze bijeenkomst en wilt u zich aanmelden? Klik hier.

Wij hopen u op 18 april te verwelkomen!

Met vriendelijke groet,
SBR/ISSO

43798a.jpg
Atze Boerstra
Projectmanager
43798f.gif 437992.gif 437997.gif

43799b.gif 43799f.gif 4379a2.gif