Verbond van Verzekeraars

Jongeren willen sparen via werkgever

De meeste jongeren denken tachtig tot negentig jaar oud te worden en willen het liefst rond hun zestigste stoppen met werken. Veruit de meesten willen via de werkgever sparen voor hun pensioen of kiezen voor een combinatie van zelf sparen en via de werkgever. Slechts 26 procent kiest voor uitsluitend zelf sparen. De ideale leeftijd om met pensioensparen te beginnen, ligt op 25 jaar.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een pensioentest die de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en CNV Jongeren onlangs hebben gehouden. De pensioentest maakte onderdeel uit van een vier maanden durende campagne, die jongeren duidelijk moet maken dat solidariteit in relatie tot pensioen wil zeggen dat je iets geeft, maar daar ook iets voor terugkrijgt.

Lespakket voor VMBO
Doelgroep van de campagne waren leerlingen van het VMBO. In opdracht van VB heeft CNV Jongeren een website ontwikkeld en een lespakket op cd-rom opgesteld. Op de cd-rom geven drie mensen (een gepensioneerde, een veertiger met gezin en een jongere) hun visie op samen leven, samen werken en samen sparen. Daarnaast is op de cd-rom een aantal straatinterviews opgenomen, waarin mensen een stelling wordt voorgelegd. Voorbeeld van zon stelling is Samen sparen is niet meer van deze tijd. De VB hoopt dat aan de hand van de interviews en de stellingen in de klas wordt gediscussieerd en nagedacht over de waarde van solidariteit.

Verzekerd!, april 2005