Gemeente Den Haag

april 2005
College van B&W reserveert extra middelen voor aanvullende kosten nieuw stadion (15 april)

Het College van B&W stelt vijf miljoen euro beschikbaar om de kosten te dekken die de vertraging in de bouw van het nieuwe stadion voor ADO Den Haag met zich meebrengt. Als de bouw, zoals nog steeds de verwachting is, in augustus van start gaat, zal het stadion eind 2006 opgeleverd worden. Dat is anderhalf jaar later dan de oorspronkelijke planning.

Extra Kosten
Een bedrag, dat nu geraamd is op 1,5 miljoen euro, is nodig ter compensatie van gestegen bouwkosten als gevolg van vertraging in de bouwprocedure. Ook zijn er extra voorbereidingskosten gemaakt (1,2 miljoen euro) vanwege de milieueffectrapportage en bijbehorend onderzoek. Verder moest een nieuwe milieuvergunning worden aangevraagd en zijn de extra voorbereidingskosten te verklaren vanuit de extra inzet van juridische- financiële- en bouwkundige adviseurs. Conform de Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeente en de Stichting Stadion Ontwikkeling komen deze kosten voor rekening van de Gemeente. Het College wil ook geld uittrekken voor aanvullende veiligheidsmaatregelen in de omgeving van het stadion en cameratoezicht (0,3 miljoen euro).

Maatschappelijke Activiteiten ADO Den Haag
Het College van B&W wil een overeenkomst sluiten met ADO Den Haag over toekomstige maatschappelijke activiteiten van de club. Daarvoor is, voor de komende 10 a 15 jaar, twee miljoen euro beschikbaar. In het verleden bond de club via het project De Held de strijd aan met racisme en zinloos geweld. En kortgeleden nog nodigde Ado Den Haag, in samenwerking met de gemeente, 750 nieuwkomers uit voor een gratis bezoek aan ADO-RKC. Beide projecten leidden ook tot schoolbezoeken van de spelers van ADO. Het College ziet graag dat ADO Den Haag op de ingeslagen weg doorgaat en in de toekomst nieuwe maatschappelijke projecten zal ondernemen.

Dekking
Het College ziet een mogelijkheid om de geraamde kosten te financieren door een voordeel op de begroting Sport 2004 van 0,65 miljoen euro. Het restant van het te dekken bedrag wil het College ten laste van het concernresultaat 2004 brengen.