Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

De bewoners aan zet!
Particulier opdrachtgeverschap brengt beweging in de woningmarkt Onder de titel 'De bewoners aan zet!' organiseerde de SEV onlangs een levendige discussie met partijen uit het veld die veel ervaring hebben met een actieve rol van bewoners in het ontwikkelingsproces. Op zoek binnen het SEV-programma Wat beweegt de woningmarkt? naar instrumenten om het betaalbare en passende aanbod in snel tempo te vergroten, kunnen de resultaten die worden geboekt met (collectief) particulier en mede-opdrachtgeverschap niet worden genegeerd. Bewonersparticipatie levert meer mogelijkheden op Verschillende voorbeelden laten zien dat als de uiteindelijke bewoner meer aan het roer komt (als opdrachtgever) dat er veel meer mogelijkheden zijn. In kleine dorpskernen bouwen starters woningen die ver onder de marktprijs liggen (projecten Casteren en Netersel). In steden behoeden zittende bewoners historische panden van de sloop om ze zelf tot betaalbare appartementen te renoveren. Ook vormen van mede-opdrachtgeverschap, waarbij de zittende of toekomstige bewoners samenwerken met betrokken woningcorporaties en/of ontwikkelende bouwers bieden mogelijkheden om snel en betaalbaar te bouwen. Toch liggen er veel drempels en obstakels op de weg en vergt het meer dan het belonen van enkele experimenten om hier beweging in te krijgen. Meer projecten en sneller bouwen
De SEV wil als het gaat om de centrale rol van de bewoner in het bouwproces een schaalsprong forceren. Die schaalsprong heeft niet zozeer betrekking op de omvang van een bouwproject, maar meer op het aantal projecten. Bovendien wil de SEV concreet bewijsmateriaal verzamelen voor de stelling dat bouwen met bewoners in een centrale (opdrachtgevende) positie sneller gaat tegen dezelfde of lagere kosten. Tenslotte wil de SEV het imago van het opdrachtgeverschap van bewoners verbeteren.
In het volgende nummer van ons kwartaalblad Het Experiment leest u meer over dit thema De bewoners aan zet!.

Heeft u ideeën die passen binnen de plannen van de SEV? Mail dan naar programmabegeleider Anne Weike Noorman noorman@sev.nl.