Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Masterclass Urban Renewal
Klein beginnen leidt tot grootste resultaat
18-04-2005
Neem de bewoners als vertrekpunt van de planvorming, begin klein en boek snel resultaat, durf over de grenzen van je eigen werkterrein heen te kijken en ook te handelen, en organiseer commitment van betrokken partijen aan het project. Het waren een aantal van de versnellers, die werden geïdentificeerd tijdens een Masterclass over stedelijke vernieuwing. Op initiatief van de SEV en het adviesbureau ICS-Advies uit Leiden kwamen vertegenwoordigers van Engelse en Nederlandse woningcorporaties in Amsterdam bij elkaar om te praten over de wijze waarop het proces van de stedelijke vernieuwing versneld kan worden. Opmerkelijk genoeg werden er door de deelnemers volop vraagtekens gezet bij de noodzaak tot die versnelling. "Als de bewoners er geen behoefte aan hebben, waarom zouden we het dan moeten willen?"
Klein beginnen
Small is more than beautiful, zo luidde de titel van de Masterclass, die begin april in het Geelvinck Hinlopen Huis aan de Amsterdamse Herengracht werd gehouden. Volgens mede-organisator Frank Köster van ICS-Advies duidt het op de veelal beperkte schaal waarop de Engelsen bij de start van de stedelijke vernieuwing te werk gaan. "Ze beginnen zo klein omdat het dan eenvoudiger is om vertrouwen te winnen", aldus Köster. "Van de bewoners, maar ook van andere betrokken partijen, zoals de gemeente, sociale instellingen en andere investeerders. Het is een manier om te laten zien dat deze partijen met een goede partner in zee gaan als ze kiezen voor samenwerking met de corporatie. Om vervolgens op grotere schaal verder te gaan. Daadkracht levert het bewijs". De vraag die dan ook aan de basis van de tweedaagse bijeenkomst lag was: valt er voor de Nederlandse vernieuwers iets uit te leren? Is de Engelse manier van werken een middel om het proces in Nederland te versnellen? De Nederlanders doen het in ieder geval heel anders, zo bleek uit de diverse workshops die werden gehouden. In deze workshops werd aan de hand van vier themas een aantal Nederlandse en Engelse projecten met elkaar vergeleken.
Begin bij de bwoners
Sowieso is de schaal van de Nederlandse projecten vele malen groter. Maar ook worden de plannen veel meer van bovenaf de bevolking opgelegd. Bovendien blijft iedereen het liefst zoveel mogelijk op zijn eigen speelveld. Het leidt in de praktijk tot een gebrek aan draagvlak en betrokkenheid en uiteindelijk dus ook tot stagnatie van het proces. Niet doen, zo hielden de Engelse deelnemers hun Nederlandse collegas voor. Begin bij de bewoners, en win ze voor de goede zaak. Ga vervolgens aan het werk, en boek zo snel mogelijk resultaat, hoe klein dat ook moge zijn. Zoek ondertussen de juiste partners om het project verder te brengen. En durf, zolang die zoektocht niet tot het gewenste resultaat leidt, zelf te investeren in zaken die weliswaar niet tot je kerntaak behoren, maar die wel van doorslaggevend belang zijn voor het welslagen van de vernieuwing. Waar overigens wel direct de vraag aan werd gekoppeld waarom het allemaal zo snel moet. "Omdat de bewoners erom vragen", zo stelde een vertegenwoordiger van het ministerie van VROM, tijdens de Masterclass. Programmaregisseur Jaap Goudriaan, mede-organisator namens de SEV, vond het heel opvallend dat diverse deelnemers aan de Masterclass verklaarden dat versnellen eigenlijk maar onzin is. "De behoefte aan snelheid wordt weliswaar sterk gevoeld, maar dan vooral door de corporaties, die die druk weer krijgen opgelegd door de overheid. De bewoners zelf, voor wie de stedelijke vernieuwing toch in aanzet is bedoeld lijken daar gezien de protesten vaak heel anders over te denken. En dat zou tot nadenken moeten stemmen"