Gemeente Rotterdam

Nr. 66
18 april 2005

Persbericht

Gemeente Rotterdam sluit zich aan bij onderzoek Erasmus MC Project Generation R krijgt sterke impuls

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) heeft vandaag een unieke overeenkomst ondertekend met het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum voor samenwerking in het project 'Generation R'. In Generation R worden 10.000 zwangere vrouwen en nadien hun kinderen gevolgd tot aan hun 19e. De overeenkomst is bijzonder omdat de gemeente zich bij voorbaat committeert aan de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Ook zal informatie die de gemeente Rotterdam verzameld over haar jeugd gedeeld worden met de onderzoekers van Generation R.

In Generation R wordt gekeken wat de voorwaarden zijn om gezond op te groeien en wat risico's zijn die de gezondheid schaden. Daarbij wordt gekeken naar: Genetische factoren, Prenatale invloeden van voeding, roken en alcohol, leefomstandigheden, etniciteit, psychische problemen en invloeden van opvoedingsstijlen. Vervolgens wordt gekeken naar het gedrag van het kind, hoe het gaat op school, taalontwikkeling en lichamelijke groei.

Uniek onderzoek
Marianne van den Anker: "Het is een uniek en grootschalig project dat een schat aan informatie op gaat leveren, waardoor toekomstige generaties gezonder op kunnen groeien. Ik ben er trots op dat we zo'n onderzoek in Rotterdam uitvoeren en dat we als gemeente ons hieraan durven te verbinden." GenerationR is naar nationale en internationale maatstaven uniek door de combinatie in het onderzoek van biologisch/lichamelijke en psychisch/sociale factoren. GenerationR zal volgens het Erasmus MC wetenschappelijk en maatschappelijk innovatief zijn. Voor de wetenschap creëert GenerationR een schat aan nieuwe kennis. Vooral over de biologische en psychosociale gevolgen bij de ontwikkeling van kinderen en de onderliggende mechanismen.

Samenwerking met de gemeente Rotterdam
De GGD zal eigen onderzoeksinformatie (verkregen uit o.a. de jeugdmonitor) met Generation R uitwisselen en zal vervolgens de uitkomsten van Generation R gebruiken bij het opstellen van risicoprofielen, bij preventieve interventies bij gedragsproblemen van kinderen en jeugdigen en ook preventieve interventies bij lichamelijke problemen. De gemeente Rotterdam zal bovendien ook andere instanties bij dit gezamenlijke project betrekken en zich samen met het Erasmus MC actief inzetten voor fondsenwerving van Generation R. GenerationR ontwikkelt nieuwe en praktisch toepasbare kennis voor een noodzakelijke onderbouwing bij de ontwikkeling van jeugdbeleid, zoals de gemeente Rotterdam dat nu vorm geeft en waarbij het zo vroegtijdig signaleren van problemen en het voorkomen van gezondheids- of psychosociale klachten voorop staat.

noot voor de redactie/