Ingezonden persbericht


Vragen over Bierfeste in Sittardse binnenstad

Aan het college van BenW
van de gemeente Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 37 RvO
Evenementenbeleid

Geleen, 18-4-2005

Geacht college,

In het Limburgs Dagblad van 14-4-2005 konden we, onder de kop "Bierfeste in Sittardse binnenstad", het volgende lezen (ik citeer): "Sittard-Geleen gaat voortaan jaarlijks 4 meerdaagse evenementen op het gebied van cultuur, sport en volksvermaak organiseren". en
"Als gemeente steken we daarin (evenementen) ook nu al een hoop geld, tijd en energie. Alles bij elkaar opgeteld, praat je dan al gauw over een ton of 5 per jaar" en
"Behalve het optuigen en versterken van bestaande evenementen, zet het stadsbestuur nu nadrukkelijk in op nieuwe en/of baanbrekende publiekstrekkers".

In de raadscommissie Burger en ABZ van 7-4-2005 kwam bij het agendapunt "actielijst punt A 023" het evenementenbeleid aan de orde met o.m. de evenementen voor 2005. In het bijgevoegde memo konden we lezen dat het werkbudget 2005 t.g.v. de ombuiging "inkoop 2004" van E 200.000 is verlaagd naar E 183.500. Hieraan toegevoegd geld voor de reinigingskosten van door de gemeente georganiseerde evenementen. Verder konden we kennisnemen van de geplande evenementen 2005. In dit overzicht konden we de "Sittard Oktoberfeste" niet terugvinden, ook de in de krant genoemde bestaande activiteit "Take a walk" komt niet voor, terwijl de wel in het overzicht genoemde "Love Parade" volgens de krant is opgedoekt en er een nieuwe, niet in het overzicht genoemde, Geleense activiteit "Halloween Dancefestival" bijkomt.

Reden om enkele vragen aan uw college te stellen.

1. Gaat het college er een gewoonte van maken om in de betreffende commissie actuele informatie over een onderwerp niet te vermelden en die via de krant te spuien?
2. Kan het college ons uitleggen waarom de informatie over de evenementen 2005 in de krant niet spoort met het overzicht "Evenementen 2005" dat aan de leden van de commissie Burger en ABZ is toegestuurd?
3. Kan het college ons het verschil uitleggen tussen de E 500.000 waarover in de krant sprake is (en ons hiervan een gespecificeerd overzicht geven) en de E 183.500 die volgens informatie aan de commissie voor 2005 beschikbaar is.
4. Waarom is deze informatie niet opgenomen in het memo dat de commissieleden voor de vergadering van 7 april 2005 inzake het evenementenbeleid hebben ontvangen, terwijl een week later deze informatie wel voor de krant beschikbaar is?
5. Kunt u ons een nieuw overzicht "Evenementenbeleid 2005" doen toekomen, incl. het werkelijke voor 2005 beschikbare bedrag en tevens aangeven hoe de door de gemeente beschikbaar gestelde gelden in 2005 over de drie oude gemeenten verdeeld worden?
6. Is het college van mening dat met de "Sittardse Bierfeste" een evenement van grootstedelijk niveau wordt binnengehaald en welke maatstaven legt u hiervoor aan?

In afwachting van uw (re)acties,

Hoogachtend,

Henk de Boer


---- --