Gemeente Kapelle

Expositie: bezetting, bevrijding wederopbouw 1940-1950 in Kapelle

Om een beeld te schetsen van de gebeurtenissen rondom de oorlog en de bevrijding van de gemeentelijke kernen, heeft gemeentearchivaris Frank de Klerk daar een expositie over ingericht in de hal van het gemeentehuis. Van 18 april tot en met 10 juni 2005 is deze te bezichtigen tijdens kantooruren. De expositie bestaat uit drie onderdelen:

Bezetting
Met enkele panelen wordt een beeld gegeven van het begin van de bezetting met het aandeel van het Franse leger in de strijd om Zeeland en de moeilijke jaren onder het juk van Nazi-Duitsland. Op de panelen zijn foto's te zien, landkaarten en reproducties van veelzeggende archiefstukken. Ook is er een 'artist-impression' van de meidagen van 1940 in Schore, toen het dorp zwaar werd geteisterd door beschietingen. Verder draait er een uniek filmpje over de herbegrafenis van de Franse soldaten in 1941.

Bevrijding
September en oktober 1944 zijn spannende maanden in Zeeland; de geallieerden komen eraan. Op enkele panelen passeren deze gebeurtenissen de revue.

Wederopbouw
In Schore en Kapelle moet in 1940 al een begin worden gemaakt met het herstel van de oorlogsverwoestingen. Voor Schore is dit heel ingrijpend, de dorpskom krijgt een heel andere vorm en de kerk moet worden herbouwd. Ook in Kapelle is veel schade ontstaan in 1940. Na de oorlog begint de Wederopbouw pas goed. Niet alleen worden gebouwen zoals het Kapelse gemeentehuis helemaal opnieuw gebouwd. Ook herleven het verenigingsleven, politieke partijen, etc cetera. Hiervan wordt eveneens een beeld gegeven. In een afzonderlijke vitrine wordt met enkele objecten een beeld van de jaren 1945-1950 gegeven, toen er een grote schaarste was aan allerlei producten.


----
Voor meer informatie kunt u op vrijdagochtend contact opnemen met archivaris Frank de Klerk, tel. 0113 - 333104 of dagelijks met Voorlichting en Communicatie tel. 0113 - 333133.

Kapelle, 18 april 2005

---