Toespraak van Minister van Defensie Henk Kamp bij vertrek Special Forces naar Afghanistan

Eindhoven, 18-4-2005 14:48:00

Over enkele uren bent u onderweg naar Afghanistan voor een langdurige, zelfstandige SF-missie van de Nederlandse krijgsmacht, een bijzondere missie.

In de afgelopen jaren hebben tienduizenden Nederlandse militairen zich tijdens tientallen missies in de hele wereld ingezet voor vrede en veiligheid, voor mensen in de verdrukking. Van Cambodja tot Eritrea, van de Balkan tot Irak, en ook al eerder in Afghanistan. Tegen deze achtergrond is uw missie bijzonder, omdat u naar een moeilijk deel van een moeilijk land gaat, waar de zaak nog niet onder controle is.

Als u slaagt, is dat over een jaar wèl het geval en kunnen de Isaf-troepen van de Navo, samen met de democratisch gekozen regering van Afghanistan uw werk overnemen. Ieder van u persoonlijk en vooral u samen, maakt in het komende jaar in dat deel van de wereld het verschil tussen aan de ene kant godsdienstfanatici, terroristen, krijgsheren en drugshandelaren en aan de andere kant een democratisch gekozen regering die met de steun van de internationale gemeenschap in het belang van de bevolking probeert het land en een samenleving op te bouwen.

Uw taak is een zware, die weinigen aankunnen. U kunt dat wel, ook als u op verzet stuit. Omdat u bijzonder kwaliteiten heeft en goed getraind bent, u over goede spullen beschikt waaronder de onmisbare helikopters en uw missie goed is voorbereid door uw staf en de Directie Operaties. U weet zich in het missiegebied verzekerd van luchtsteun voor het geval dat nodig is en weet dat wij in Den Haag in het Defensieoperatiecentrum uw activiteiten van uur tot uur nauwgezet volgen, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Militairen zoals u, van de taakgroep Special Forces en het helikopterdetachement, maken waar dat de wereld niet machteloos toeziet als in een afgelegen land fanatici de dienst uitmaken, de bevolking onderdrukken en aan terroristen een vrijhaven bieden om aanslagen tegen onschuldige burgers voor te bereiden. Ik denk aan de duizenden doden en gewonden als gevolg van de terreuraanslagen in New York, Washington en Madrid. U treedt dan op, u zult dat met succes doen en wees ervan verzekerd dat wij u daar dankbaar voor zijn.

Goede reis, veel succes en tot ziens over een paar maanden in Afghanistan.