Apple Benelux

Productfotografie

Apple introduceert Final Cut Studio

Belangrijke nieuwe versies van Final Cut Pro, Motion en DVD Studio Pro, plus nieuw programma Soundtrack Pro

Bunnik, 18 april 2005 - Apple onthult vandaag Final Cut Studio, het geavanceerde pakket voor de productie van HD-video. Dit nieuwe pakket bevat onder andere Final Cut Pro 5, de nieuwste versie van de Apple bewerkingssoftware voor DV, SD, HD en film, die eerder met een Emmy werd bekroond. Final Cut Studio biedt daarnaast nieuwe tools die een aanvulling vormen op Final Cut Pro 5, waaronder Soundtrack Pro, een nieuw programma voor geluidsbewerking en audiodesign waarmee videoprojecten net zo goed klinken als ze eruitzien. Ook inbegrepen is Motion 2, het eerste programma ter wereld voor in real time bewegende graphics met 32-bits drijvende-kommarendering op basis van GPU-versnelling. DVD Studio Pro 4, het eerste commerciële softwarepakket voor het maken van dvd's dat HD-dvd's volgens de nieuwste HD-DVD-specificatie brandt, maakt Final Cut Studio compleet.

"De komst van Final Cut Studio luidt een nieuw tijdperk in voor de productie van high definition-video, dankzij een moeiteloze integratie van videomateriaal, audio en effecten die de kwaliteit van videoproducten ingrijpend zal verbeteren", aldus Rob Schoeben, vice president Applications Marketing van Apple. "Final Cut Studio stelt producenten in staat materiaal in een scala aan HD-structuren te bewerken, verbluffende animaties toe te voegen, de perfecte soundtrack te creëren en hun projecten op high definition-dvd's te branden."

De basis van Final Cut Studio is Final Cut Pro 5, het favoriete programma van professionele editors, dat overweg kan met DV, SD, film en alle toonaangevende HD-structuren, zoals HDV, DVCPRO HD en volledig ongecomprimeerde HD. Dankzij de native HDV-ondersteuning (long GOP MPEG-2) in Final Cut Pro 5 kunnen gebruikers "camera native" HDV bewerken zonder kwaliteitsverlies. Ook bevat het programma krachtige, nieuwe multicam-tools waarmee editors materiaal van maximaal 128 bronnen kunnen binnenhalen en bewerken en maximaal 16 hoeken gelijktijdig in real time kunnen afspelen. Dit maakt Final Cut Pro 5 tot het ideale programma voor de registratie van televisieseries, sportwedstrijden en concerten. Een nieuwe IMX-codec in Final Cut Pro 5 maakt het mogelijk broadcastmateriaal van een Sony XDCAM direct te bewerken. Dankzij de directe ondersteuning voor de P2 solid state media van Panasonic beschikken editors over een snelle oplossing om DVCPRO-, DVCPRO50- en DVCPRO HD-videomateriaal over te brengen zonder gebruik te maken van tape. Het nieuwe Dynamic RT, een intelligent systeem dat automatisch de beeldkwaliteit en de beeldsnelheid aanpast tijdens het afspelen, stelt editors in staat meer real-time-effecten te bekijken met de hoogst mogelijke kwaliteit. Bovendien is de RT Extreme-engine in Final Cut Pro 5 verbeterd, waardoor ook de real-timeweergave van ongecomprimeerde HD-effecten mogelijk is. En dankzij de nieuwe audiofunctionaliteit kunnen gebruikers met Final Cut Pro 5 tot 24 audiokanalen tegelijk vastleggen in de hoogwaardige 24-bits 96-kHz structuur en gebruikmaken van audiomengpanelen.

Soundtrack Pro, een revolutionair nieuw programma voor audiobewerking en geluidsontwerp dat deel uitmaakt van Final Cut Studio, bevat een innovatieve waveform-editor met flexibele Action Layers, waarmee gebruikers direct bewerkingen, effecten en processen kunnen herschikken, negeren of wijzigen. Met de intelligente Find-and-Fix-functies kunnen ze veelvoorkomende audioproblemen snel opsporen en verhelpen. Een geïntegreerde multitrack-mixer biedt editors de mogelijkheid om standaardeffecten toe te passen op meerdere sporen tegelijk en standaardsporen via bussen te groeperen. Met meer dan 50 professionele plugins, waaronder Space Designer, Match EQ en Linear Phase EQ, biedt Soundtrack Pro een krachtige verzameling tools om het perfecte geluid voor elk type productie te creëren. Soundtrack Pro bevat bovendien meer dan 5.000 Apple Loops die via muzikale elementen en geluidseffecten (uiteenlopend van oorverdovende explosies en een vliegende storm tot subtiele omgevingseffecten) diepte toevoegen aan de actie en de emotie van beelden. De AppleScript-ondersteuning die is ingebouwd in Soundtrack Pro vereenvoudigt en versnelt het videoproductieproces door veelvoorkomende en steeds terugkerende taken te automatiseren.

Motion 2, de nieuwste versie van de baanbrekende software van Apple voor real-time-animaties, stelt Final Cut Pro-editors in staat om animaties aan hun projecten toe te voegen, of ze nu werken met DV, SD, HD of film. Motion 2 is het eerste animatieprogramma ter wereld dat werkt met 32-bits drijvende-kommarendering op basis van GPU-versnelling voor uitvoer van volledige filmkwaliteit. Met Replicator, een unieke, geautomatiseerde ontwerptool, kunnen editors op eenvoudige wijze een onbeperkt aantal gedupliceerde films of afbeeldingen van animaties voorzien volgens zelf gedefinieerde rasters en patronen. Motion 2 bevat tevens meer dan 130 versnelde filters, zoals 3D-rotatie, vignet en lichtreflectie, en meer dan 50 nieuwe deeltjeseffecten die automatisch spectaculaire effecten genereren zoals vonkjes, bellen en ruimtewolken. Daarnaast kunnen onafhankelijke ontwikkelaars hun eigen effecten creëren met FxPlug, een professionele pluginstructuur die de real-time, door de GPU versnelde prestaties en de 32-bits drijvende-kommarendering van Motion 2 volledig benut. Dankzij de nieuwe MIDI-ondersteuning kunnen gebruikers Motion 2 "bespelen" als een muziekinstrument, waarbij ze animatiewisselingen in gang zetten via een keyboard of via schuiven en knoppen op een MIDI-controller.

DVD Studio Pro 4, het professionele dvd-authoringprogramma dat deel uitmaakt van Final Cut Studio, is het eerste commerciële dvd-authoringprogramma waarmee gebruikers hun HD-projecten kunnen branden op high definition-dvd's volgens de nieuwste HD-DVD-specificatie. Apple zal DVD Studio Pro 4 tijdens NAB demonstreren met een prototype van een HD-dvd-speler voor de consumentenmarkt die Toshiba naar verwachting later dit jaar introduceert. DVD Studio Pro 4 bevat tevens tools voor gedistribueerde codering waarmee het vermogen van een aantal Macs in een netwerk kan worden ingezet om de coderingstijd voor HD-projecten drastisch te verkorten. DVD Studio Pro 4 biedt daarnaast ondersteuning voor gemengde structuren en geavanceerde scripting voor de productie van geraffineerde commerciële producten.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Studio is vanaf mei verkrijgbaar bij de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 1.299 Euro. Geregistreerde gebruikers van eerdere versies van Final Cut Pro kunnen overstappen op Final Cut Studio voor 699 Euro. Gebruikers van Production Suite kunnen overstappen op Final Cut Studio voor 499 Euro. Final Cut Pro 5, Soundtrack Pro, Motion 2 en DVD Studio Pro 4 zullen ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn. Ga voor de systeemvereisten en andere informatie over Final Cut Studio naar www.apple.com/nl/finalcutstudio.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Final Cut, Final Cut Pro, Soundtrack, DVD Studio Pro, AppleScript en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple: http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple: http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.