Apple Benelux

Apple laat op NAB-beurs zien voorop te blijven lopen bij overstap op HD-videostandaard

Bunnik, 18 april 2005 - Apple blijft vooroplopen bij de overstap op de HD-videostandaard, zo blijkt uit de presentatie van een compleet platform voor de productie en weergave van HD-video op de NAB-beurs deze week. Apple demonstreert hier Mac OS X 10.4 Tiger, QuickTime 7, dat de H.264-codec ondersteunt, en Final Cut Studio, het ultieme pakket voor HD-videoproductie.

"Met H.264 als basisonderdeel van Tiger en de introductie van Final Cut Studio brengen we als eerste een compleet geïntegreerd platform voor het vastleggen, bewerken, afspelen en op schijf branden van High Definition-video", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple.

QuickTime 7, waarin de H.264-codec is opgenomen, stelt gebruikers in staat om HD-video met optimale kwaliteit weer te geven op de huidige generatie computers, zonder dat extra hardware is vereist. H.264 is de standaard die zowel het DVD Forum als de Blu-ray Disc Association gaan hanteren bij de ontwikkeling van de volgende generatie HD-dvd's met hoge capaciteit. Apple brengt QuickTime 7 gelijktijdig uit met Mac OS X Tiger op 29 april.

Final Cut Studio, het geavanceerde pakket voor HD-videoproductie van Apple, heeft Final Cut Pro 5 als kern. Dit is een nieuwe versie van de met een Emmy bekroonde bewerkingssoftware voor DV-, SD- en HD-video en film. Final Cut Studio biedt nieuwe tools die een aanvulling vormen op Final Cut Pro 5, waaronder Soundtrack Pro, een nieuw programma voor geluidsbewerking en audiodesign waarmee videoprojecten net zo goed klinken als ze eruitzien. Ook inbegrepen is Motion 2, het eerste programma ter wereld voor in real time bewegende graphics met 32-bits drijvende-kommarendering op basis van GPU-versnelling. DVD Studio Pro 4, het eerste commerciële softwarepakket voor het maken van dvd's dat HD-dvd's volgens de nieuwste HD-DVD-specificatie brandt, maakt Final Cut Studio compleet.

Apple heeft zich achter beide nieuwe standaarden voor High Definition-dvd geschaard: Blu-ray Disc en HD-DVD. Apple is actief lid van het DVD Forum, dat de HD-DVD-standaard heeft ontwikkeld, en is vorige maand toegetreden tot de raad van bestuur van de Blu-ray Disc Association.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, QuickTime, Final Cut, Final Cut Pro en Soundtrack zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple: http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple: http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.