Apple Benelux


Apple introduceert Soundtrack Pro

Revolutionair nieuw programma voor audiobewerking en geluidsontwerp

Bunnik, 18 april 2005 - Apple introduceert vandaag een revolutionair nieuw programma voor de audiomarkt: Soundtrack Pro. Met Soundtrack Pro beschikken professionele audio- en videomakers nu over een eenvoudige en flexibele methode om geluid te creëren, te regelen en te corrigeren. Soundtrack Pro is voorzien van een innovatieve waveform-editor met flexibele Action Layers waarmee gebruikers bewerkingen, effecten en processen direct kunnen herschikken, negeren of wijzigen. Intelligente zoek-en-corrigeer-functies detecteren en verhelpen veelvoorkomende audioproblemen zoals achtergrondgeluid en ploppende, klikkende en zoemende geluiden. Met een uitgebreide functie voor het bewerken en mixen van meerdere sporen, 50 professionele effectplugins uit het bekroonde programma Logic Pro 7 van Apple en meer dan 1000 professionele geluidseffecten is Soundtrack Pro ongetwijfeld het meest intuïtieve en tegelijk het nauwkeurigste audioproductieprogramma dat momenteel verkrijgbaar is.

"In de HD-wereld, waar de kwaliteitsnormen ongelofelijk hoog zijn, garandeert Soundtrack Pro dat videoproducties net zo goed klinken als ze eruitzien", aldus Rob Schoeben, Vice President Applications Marketing van Apple. "Zoals Final Cut Pro een revolutie heeft ontketend op het gebied van niet-lineaire bewerking, zo zal Soundtrack Pro voor een doorbraak zorgen op het terrein van audiobewerking en geluidsontwerp."

Met de Action Layers in de innovatieve waveform-editor kunnen audio- en videoprofessionals bewerkingen, effecten en processen snel herschikken, negeren of wijzigen. Soundtrack Pro slaat de complete geschiedenis van bewerkingen en audioverwerkingstaken op in actielijsten, zodat experimenterende geluidsontwerpers hun beslissingen altijd kunnen terugdraaien. Gebruikers kunnen effectparameters op elk gewenst moment aanpassen, ook als het effect al op de audiowaveform is toegepast. Intelligente zoek-en-corrigeer-functies detecteren en verhelpen veelvoorkomende audioproblemen zoals achtergrondgeluid en ploppende, klikkende en zoemende geluiden. Gebruikers die liever alles in eigen hand houden, kunnen deze functie natuurlijk ook handmatig uitvoeren.

Soundtrack Pro bevat meer dan 50 professionele plugins uit Logic Pro 7, het Apple programma voor de creatie en productie van muziek, waaronder Space Designer, Match EQ en Linear Phase EQ. Daarmee beschikken professionele audio- en videomakers over een krachtige set tools om het geluid van hun videoproducties te perfectioneren. Soundtrack Pro bevat bovendien meer dan 5.000 Apple Loops die via muzikale elementen en geluidseffecten (uiteenlopend van oorverdovende explosies en een vliegende storm tot subtiele omgevingseffecten) diepte toevoegen aan de actie en de emotie van beelden. De geïntegreerde mixer met ondersteunend mengpaneel van Soundtrack Pro maakt het mogelijk om audiosporen te bewerken in een vertrouwde interface. Audioprofessionals kunnen effecten toepassen op meerdere sporen of sporen groeperen via bussen. En dankzij ondersteuning voor het Mackie Control-protocol kunnen geluidseditors mixparameters aansturen via hardwarefaders en -knoppen en zo hun ideale mix creëren.

Soundtrack Pro is perfect geïntegreerd met Final Cut Studio van Apple, het HD-videoproductiepakket waarmee professionele video-editors kunnen werken in elke gangbare structuur, van DV, SD en HD tot film, en videomateriaal kunnen produceren van ongekende kwaliteit via krachtige bewerkingstools, revolutionaire geluidsontwerpfuncties, real-time-animaties en de nieuwste dvd-authoringfunctionaliteit. Videomakers kunnen eenvoudig schakelen tussen Soundtrack Pro en een van de andere Final Cut Studio-programma's om snel even het geluid bij te werken of een nieuw audiospoor voor een productie aan te maken. En na het bewerken van het videomateriaal in Final Cut Pro 5 zetten ze de complete sequentie over naar de meersporeneditor van Soundtrack Pro voor grootschalige audio-postproductie.

De AppleScript-ondersteuning die is ingebouwd in Soundtrack Pro vereenvoudigt en versnelt het videoproductieproces door veelvoorkomende en steeds terugkerende taken te automatiseren. Bij de bewerking van hun videomateriaal in Final Cut Pro 5 kunnen audio- en videoprofessionals de Soundtrack Pro-scripts die ze hebben gemaakt op elk gewenst moment uitvoeren, zonder het programma te verlaten. Met Automator, een programma dat deel uitmaakt van Mac OS X versie 10.4 "Tiger", kunnen Soundtrack Pro-gebruikers bovendien complexe taken stroomlijnen zonder dat er enig programmeerwerk aan te pas komt.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Soundtrack Pro is vanaf mei leverbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 299 Euro. Soundtrack Pro maakt tevens deel uit van Final Cut Studio, het HD-videoproductiepakket van Apple, dat bestaat uit Final Cut Pro 5, Motion 2, DVD Studio Pro 4 en Soundtrack Pro en verkrijgbaar is voor een adviesprijs van 1299 Euro. Meer informatie over de kenmerken en systeemvereisten van Soundtrack Pro is te vinden op www.apple.com/nl/soundtrackpro.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Soundtrack, Logic, Final Cut, AppleScript, Final Cut Pro en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple: http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple: http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.