Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Toespraak minister Kamp over EU-referendum

LET OP: EMBARGO TOT 18 april 2005, 20.00 uur.

Toespraak minister van Defensie, Henk Kamp, voor de VVD-kamercentrale Friesland, Oranjehotel Leeuwarden, 18 april 2005

Op uitnodiging van de VVD-Kamercentrale Friesland, houdt de minister van Defensie, Henk Kamp, hedenavond een toespraak. In deze toespraak gaat minister Kamp uitvoerig in op het komende referendum over de EU-grondwet. De minister verklaart zich een groot voorstander van de Europese grondwet en roept de Nederlandse burgers op 'ja' te gaan stemmen vanwege de grote belangen die er ook voor Nederland op het spel staan.

Hij gaat in zijn toespraak vooral in op de bewering dat de EU-grondwet zou leiden tot meer immigranten in Nederland.

Minister Kamp is van opvatting dat Nederland het niet aan Europa, maar aan zichzelf te wijten heeft dat een ernstige immigratieproblematiek is ontstaan als gevolg van het tot voor enkele jaren toelaten van teveel kansarme immigranten. De meeste Europese landen hadden en hebben een strenger immigratiebeleid dan Nederland destijds had.

Europese samenwerking zal dan ook in de praktijk het inmiddels aangescherpte Nederlandse beleid ondersteunen. Volgens de Europese grondwet blijven de landen zelf bepalen hoeveel arbeidsmigranten worden toegelaten. Maar het misbruik van de asielprocedure kan worden beperkt door in Europees verband een eind te maken aan het zogeheten 'asielshoppen' en door de buitengrenzen beter te bewaken. Bovendien kunnen de Europese landen gezamenlijk veel beter afdwingen dat de herkomstlanden afgewezen asielzoekers en illegale immigranten terugnemen.
Minister Kamp stelt dat ten onrechte wordt beweerd dat de Europese Grondwet de mogelijkheden verruimt voor immigranten om binnen de EU naar andere landen door te reizen. De regeling blijft zoals hij is: doorreizen mag pas na vijf jaar en op voorwaarde dat geen beroep op de bijstand wordt gedaan.

De minister -oud-woordvoerder immigratie-en integratiebeleid van de Tweede Kamerfractie van de VVD- komt tot de conclusie dat er vele goede redenen zijn in het komende referendum vóór de Europese grondwet te stemmen.

18 apr 05 20:00