GroenLinks

Meerderheid tegen Bolkestein-richtlijn in zicht

18 april 2005

GroenLinks is gematigd positief over de eerste reactie van het Europees Parlement op de gewraakte dienstenrichtlijn van voormalig eurocommissaris Bolkestein. Europarlementariër Lagendijk: "We hebben in ieder geval goede hoop een meerderheid te vinden om de tekst van Bokestein binnenstebuiten te keren."

Ter herinnering: het doel van de 'Bolkestijn-richtlijn' is om een vrije Europese markt voor diensten realiseren. Het wetsvoorstel beoogt dienstverleners toe te staan in alle EU-landen aan de slag te gaan volgens de voorschriften van hun `land van oorsprong'. Een aanpak die volgens GroenLinks de deur openzet voor sociale dumping. Namens het Europees Parlement schreef de Duitse sociaal-democrate Gebhardt een verslag ter verandering van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, dat maandag 18 april openbaar werd.

Verheugd
GroenLinks is verheugd over Gebhardt's voorstellen om diensten van algemeen belang geheel buiten de nieuwe richtlijn te houden. Lagendijk: "Onderwijs, gezondheidszorg, sociale dienstverlening, cultuur en audiovisuele diensten hebben niets te zoeken in een richtlijn over commerciële diensten. We hopen juist dat de Commissie binnenkort met een voorstel zal komen voor een nieuwe kaderwet die in Europa de overheidsfinanciering van diensten van algemeen belang veilig stelt."

Intrekken
GroenLinks had het liefst gezien dat het Parlement de Commissie zou oproepen om de hele richtlijn in te trekken en met een nieuw voorstel te komen. Volgens Lagendijk zou dat de enige consequente manier zijn om alle tekortkomingen te corrigeren: de ongekende hoeveelheid veranderingsvoorstellen van Gebhardt maken duidelijk dat er werkelijk weinig deugt van de Commissie-tekst.

Benadering per sector
Lagendijk: "Wij bepleiten een aanpak die haaks staat op het huidige Commissie-voorstel. Namelijk een benadering per sector: in plaats van een kaderrichtlijn die op alle diensten van toepassing is met uitzondering van een aantal met name genoemde secoren, lijkt het ons veel logischer om een lijst te maken van de commerciële dienstensectoren waarvoor een vrije markt juist wél zou moeten gelden. Voor de andere diensten is de wet dan niet van toepassing." Gebhardt voelt hier vooralsnog niet voor.

Vaag
Ook zet Lagendijk vraagtekens bij Gebhardt's voorstel om het 'land van oorsprong' principe te vervangen door het principe van 'wederzijdse erkenning'. "Haar uitleg hiervan vind ik nog te vaag. Zolang de wetgeving voor de uitvoering van bepaalde diensten niet volledig geharmoniseerd is in Europa, ben ik een voorstander van het 'gastland-principe'. Dat wil zeggen dat een Poolse dienstverlener best in Nederland mag komen werken, maar dan wel de Nederlandse milieuwetgeving en arbowet moet respecteren."

Goede hoop
Desondanks heeft Lagendijk, mede dankzij het kritische verslag van Gebhardt, goede hoop dat een meerderheid van het Parlement zich tegen de dienstenrichtlijn in haar huidige vorm zal keren. "We mogen van mening verschillen over de wijze waarop, we zijn het er over eens dát we de Bolkestein-richtlijn een halt moeten toeroepen."


«