Seagull Holding NV

Seagull Software neemt SofTouch Systems over

Combinatie zal leidende positie van Seagull Software in markt voor mainframe webservices versterken

ATLANTA - 18 april 2005 - Seagull Software (AEX: SEAGULL) maakte vandaag bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft ondertekend voor de overname van SofTouch Systems, een niet-beursgenoteerd softwarebedrijf dat is gespecialiseerd in high performance middleware voor de integratie van mainframetoepassingen in service-georiënteerde architectuur (SOA).

Als gevolg van de overname zal de gerenommeerde CrossPlex-productlijn van SofTouch Systems, die ondersteuning biedt voor op mainframes gebaseerde methoden voor het omzetten van CICS-transacties in Web Services, worden toegevoegd aan het LegaSuite®-softwareplatform van Seagull Software. LegaSuite® is wereldwijd bij meer dan 8.000 bedrijven in gebruik om bestaande toepassingen SOA-geschikt te maken.

Service-geörienteerde architectuur is een strategische trend die wordt bepaald door de alomtegenwoordigheid van IT in het moderne bedrijfsleven overal ter wereld, en door de behoefte aan een snellere IT-respons op zakelijke veranderingen. De combinatie van Seagull Software en SofTouch Systems zorgt voor een ongeëvenaard breed aanbod van gespecialiseerde oplossingen voor het grote aantal bedrijven en overheidsorganisaties dat SOA inzet en bedrijfsapplicaties hiermee wil integreren die van zichzelf nog niet voor SOA geschikt zijn.

"Door middel van zowel autonome groei als overnames blijven we investeren om ons marktleiderschap op het gebied van de integratie van legacy-toepassingen te versterken", aldus Don Addington, algemeen directeur van Seagull Software. "Seagull Software is het enige softwarebedrijf op de markt dat in staat is om op deze schaal zowel in de breedte als diepte te voldoen aan de legacy-behoeften van heterogene organisaties. Met deze overname wordt onze positie verder versterkt, doordat waardevolle nieuwe mogelijkheden voor mainframe-integratie aan ons LegaSuite platform worden toegevoegd".

Seagull Software streeft ernaar de toonaangevende leverancier te zijn van verschillende oplossingen waarmee de vaak heterogene legacy systemen van grote ondernemingen in een service-georiënteerde architectuur kunnen worden ingezet. Een belangrijk voordeel van Seagull Software ten opzichte van de concurrentie is dat LegaSuite niet alleen ondersteuning biedt voor IBM mainframe-systemen, maar ook voor Fujitsu ICL mainframe-, UNIX/VT-, iSeries- en Windows client/server-toepassingen.

"In onze markt is een consolidatieslag gaande, en SofTouch Systems is een van de allerbeste technologieën in haar soort. Ik ben er trots op dat SofTouch Systems ervoor heeft gekozen om met ons verder te gaan", aldus Don Addington. "Deze overname levert ons bewezen, marktrijpe producten op en een groep ontwikkelaars met een enorme expertise op het gebied van verwerking van mainframetransacties. Bovendien levert het nieuwe klanten op, zoals American Express, Getronics PinkRoccade, de New York Times, Dassault Falcon Jet, Columbia University en de staat Minnesota. Seagull en SofTouch vormen een perfecte combinatie".

"We zijn zeer enthousiast over deze combinatie van technologie en commerciële kansen", aldus Richard Jones, de oprichter en directeur van SofTouch Systems. "Seagull Software beschikt over de marktpositie om CrossPlex aan te bieden aan een veel breder, wereldwijd publiek. Bovendien kan CrossPlex naadloos in het LegaSuite-platform worden geïntegreerd. Het gecombineerde aanbod vormt de meest hoogwaardige middleware voor het omzetten van bestaande toepassingen in Web Services die momenteel op de markt verkrijgbaar is".

SofTouch Systems werd opgericht in 1980 en is gevestigd in Oklahoma. Het personeel beschikt gezamenlijk over meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van verwerking van mainframetransacties. "De CrossPlex-architectuur biedt razendsnelle prestaties die ongeëvenaard zijn", aldus Andre den Haan, senior vice-president Productstrategie bij Seagull Software. "Naar onze verwachting zullen ook bestaande Seagull-klanten zeer geïnteresseerd zijn in CrossPlex".

De definitieve overeenkomst omvat de aankoop door Seagull Software van alle uitgegeven en uitstaande aandelen van SofTouch Systems voor een bedrag van 3,6 miljoen dollar in contant en aandelen. Na voltooiïng van de overname zal Seagull Software over alle activa van SofTouch Systems beschikken, met inbegrip van al het intellectueel eigendom. Daarbij zal het een nieuw klantenbestand aanboren dat ongeveer 70 ondernemingen omvat. Richard Jones zal toetreden tot Seagull Software als vice-president Productontwikkeling en verantwoordelijk zijn voor het management van het nieuwe ontwikkelingslaboratorium van het bedrijf in Oklahoma. De transactie is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van beide ondernemingen en zal naar verwachting eind april 2005 zijn afgerond.

Seagull Software verwacht extra omzet uit zijn bestaande klantenbestand te genereren en nieuwe klanten te verwerven met de verkoop van de overgenomen producten en gerelateerde diensten. Dit in aanvulling op de omzet afkomstig van SofTouch-klanten die jaarlijks hernieuwbare onderhouds- en upgradecontracten met het bedrijf hebben afgesloten. "SofTouch is een winstgevend bedrijf, en we verwachten dat deze overname aan onze winst zal bijdragen", aldus Mory Motabar, de Financieel Directeur van Seagull Software.