Gemeente Nijmegen

Rode kaarten voor spijbelaars

Geert van Rumund, wethouder Onderwijs, leerplichtambtenaren en andere genodigden, spreken dinsdag 19 april ouders en leerlingen van de bassisscholen De Dukendonck die te laat komen, op hun gedrag aan. Zij krijgen een rode kaart. Vertegenwoordigers van het openbaar Ministerie, het kantongerecht, de politie en leerplichtambtenaren doen hetzelfde op basisschool Prins Claus. Op deze manier doet de gemeente mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Volgens de gemeente is op tijd op school komen de norm en is verzuimen, ook al is het maar een half uurtje per dag, niet toegestaan.

Verder worden leerplichtige jongeren die onder schooltijd op straat lopen, door politieagenten, leerplichtambtenaren en andere genodigden aangesproken op hun schoolverzuim. De leerlinggegevens worden geregistreerd en bij school wordt gecontroleerd of de betreffende leerling daadwerkelijk verzuimt. Indien daar sprake van is worden de ouders van de betreffende leerling uitgenodigd voor een gesprek.

Nijmegen constateert de laatste jaren een stijgend aantal verzuimmeldingen. Deze variëren van spijbelen, veelvuldige ziekmeldingen zonder duidelijke oorzaken, problemen in de gezinssituatie en psychische problemen. In het schooljaar 2002-2003 telde Nijmegen 1100 aangemelde zaken.

De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouders, verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij de handhaving en naleving van de leerplicht.