FloraHolland


Weekbericht vestiging Rijnsburg: week 15

RIJNSBURG (19 april 2005) - Met 7 procent minder aanbod dan in week 14 ligt de middenprijs slechts 0,001 hoger. Het effect van de opgaande prijsvorming van zomerbloemen en rozen wordt teniet gedaan door de slechte en dalende prijsvorming van de tulpen en jaarrondproducten als Chrysanten. Positieve uitzondering bij de jaarrondproducten is de Alstroemeria waarbij de middenprijs -bij iets minder aanbod- meer dan 0,02 cent stijgt ten opzichte van vorige week.

Tulpen
Vorige week, met 28 miljoen tulpen op de klok, ruim 5 miljoen minder dan in dezelfde week vorig jaar. Belangrijkste oorzaak voor de aanvoerdaling is dat dit vorig jaar de week voor Pasen is geweest. Met een gemiddelde prijs van 0,06 zijn die 28 miljoen stuks er dus (veel) te veel. De meeste aanvoerders zijn aan de laatste tulpen van dit seizoen bezig. De verwachting is dat er deze week veel aanvoerders stoppen met aanvoeren van tulpen. Echter, van buiten komen er ruim voldoende! Tot en met vorige week ongeveer het dubbele van vorig jaar, maar de aanvoer is dan ook een week eerder gestart. Vorige week stonden er ongeveer 25 procent meer stuks van buiten in vergelijking met dezelfde week vorig jaar.
Cumulatief, (alle tulpen) week 1 tot en met week 15, zijn er bijna 13 procent meer stuks aangevoerd met een gemiddelde prijs, die met 0,13, ruim een halve eurocent lager is dan vorig jaar over dezelfde periode. De laatste weken van dit seizoen hebben tot gevolg dat dit seizoen in z'n totaliteit toch als minder goed de boeken in gaat.

Om positief af te sluiten hebben we twee zomerbloemen eruit gepikt. De eerste Nederlandse pioenen komen momenteel weer op de markt. De aantallen aan het begin van het seizoen zijn hoger dan vorig jaar. De middenprijs is goed te noemen met 0,88. Het soort 'Red Charm' is vorige week voor het eerst geveild en bracht een middenprijs van maar liefst 1,73 op. Het aanbod van Helianthus is vergelijkbaar met de week ervoor en komt voor het grootste deel nog uit het buitenland. De middenprijs is met ruim 0,24, 0,04 cent hoger dan de week ervoor.


---