FloraHolland


Weekbericht vestiging Naaldwijk: week 15

NAALDWIJK (19 april 2005) - Snijbloemen / Deze week was niet veel beter dan vorige week. Het aantal stelen was het zelfde, rond de 60 miljoen stelen. De prijzen waren voor sommige producten iets beter dan vorige week. Grootbloemige roos + 0,033 meer dan vorige week. Troschrysant moest echter met 1 miljoen stelen meer 0,051 inleveren ten opzichte van vorige week. April blijft altijd een lastige maand. Niet alleen kwekers, maar ook de handel klaagt over deze moeilijke weken. De prijzen begonnen begin van deze week met 0,17 gemiddeld met een kleine daling op donderdag van 0,16 waarna het op vrijdag weer steeg naar
0,186 cent.

Anemoon
Afgelopen week zijn er 77.500 stuks op Naaldwijk aangevoerd. Doordat de importaanvoer heel snel is teruggelopen en omdat de Nederlandse kweker de afgelopen weken overuren heeft gedraaid om alle anemonen te kunnen verwerken, is het aanbod momenteel niet groot. De hoogste betaalde prijs kwam deze week uit op 0,33, de gemiddelde prijs was 0,173.

Asparagus
De aanvoer van Asparagus was met 63.000 stuks toegenomen ten opzichte van week 14. Ondanks de toename was de prijs stabiel gebleven op 0,12.

Carthamus
Aanvoer van Carthamus was onregelmatig de ene dag veel de andere dag weinig. Dit had ook invloed op de prijs. De middenprijs lag deze week op 0,134. Dat is 0,02 lager dan in week 14.

Violieren
De aanvoer deze week was hetzelfde als vorige week, rond de 250.000 stelen. De kleur wit wordt het meest aangevoerd en gaat rond de 0,32 gemiddeld. De andere kleurtjes worden ook goed betaald mits er niet te veel van wordt aangevoerd.

Planten
Groene planten
Afgelopen week kregen de bulkartikelen een zware knauw. Het waren vooral de Dracaena's, Hedera's, Varens en Dieffenbachia die een grote klap kregen. Was de handel hierin vorige week nog goed te noemen, deze week bracht er een heel andere wending in.
Ook laten de kleine potmaten het wat afweten, denk bijvoorbeeld aan Ficus White Sunny, Fittonia's, Hedera's. Deze week verscheen de eerste Pachypodiums weer aan de klok. De prijs hiervan was goed te noemen. De categorie zaaigroen doet het goed, Monstera's, Fatsia's en Radarmachera zijn vrij aardig aan de prijs. Ook lijken de Musa's weer wat aan te gaan trekken. De Aglaonema's lijken hun plek in de markt ook weer aan het veroveren te zijn, de prijzen zijn vrij goed. Vooral de grote Ficusmaten doen het erg goed, prijzen liggen tussen de 9,-- en 12,--, afhankelijk van het soort.

Bloeiende planten
De week begon met een redelijke stabiele markt met conforme prijzen. De begonia's waren redelijk geprijsd met prijzen variërend van 1,25 tot 1,40 voor de 13 cm. De Hydrangea's hadden het op maandag wat zwaar te verduren met matige prijzen, vooral de Hydrangea Piramides . De kleinere maten Hydrangea's met 1 kop hadden het in verhouding iets makkelijker, prijzen van rond de 1,20. De Orchideeën prijzen zijn vrij stabiel hoewel de prijzen iets onder het niveau lagen dan de week ervoor. De Spathiphyllum groep werd over het algemeen matig betaald wat betreft de 17 cm Deze gingen gemiddeld voor 1,50 tot 2,00 van de hand.
De 9 cm werd in verhouding iets beter gewaardeerd met prijzen rond de 0,70.
De Chrysanten werden verhandeld voor gemiddeld 0,45 voor de 12 cm, en de schalen liepen op van 1,25 op maandag tot 1,45 op vrijdag.

Seizoen- en tuinproducten
Deze week gaat de aanvoer van de tuinplanten en heesters onverminderd door. De druk op de prijsvorming ligt over het algemeen vooral in deze veilgroepen.
Vooral de Magnolia die al behoorlijk in bloei staan worden nog steeds aangevoerd. Door grote aanvoer van Magnolia staat dit product onder druk.
Ook de Japanse Azalea, Rhododendron Japonica, wordt in grote mate aangeleverd. De prijsvorming is voor de grote potmaten nog redelijk. Tot en met week 17 mogen de Coniferen met kluit en potgedrukt verkocht worden en daar maken kwekers behoorlijk gebruik van. De prijsvorming is redelijk te noemen in de veilgroep Coniferen. In de veilgroep bol op pot worden de laatste Narcissen en Blauwe druifjes geveild. Dit gaat niet zonder slag of stoot en doordraai is niet uit te sluiten.
De producten die op het moment de veilgroep Bol op pot sieren zijn, Zanthedeschia en Lelie op pot, Ornitogalum in verschillende kleuren. Prijsvorming van hiervoor genoemde producten is zeer redelijk.


---