FloraHolland


Weekbericht FloraHolland: week 15

FLORAHOLLAND (19 april 2005) - Snijbloemen / De omzet snijbloemen lag in week 15 bij FloraHolland 32 procent lager dan in dezelfde week vorig jaar, waarbij de middenprijs uitkwam op een niveau van 0,15 (- 0,02). Het aanbod lag 21 procent lager.
De omzet voor de klokken van FloraHolland kwam in totaal 30 procent lager uit, bij een afnemend aanbod van 18 procent en een middenprijs van 0,14 (- 0,03).
Daarbij is het wel noodzakelijk te benadrukken dat de gegevens over aanvoer en prijsvorming niet geheel vergelijkbaar zijn met vorig jaar vanwege een ander patroon van Pasen. Vorig jaar was het een late Pasen, namelijk in week 20, op 11 en 12 april.
Afgelopen week stond de markt nog steeds onder druk. April is een moeizame periode, omdat de aanloop naar Moederdag vrij lang is.

Een aantal voorbeelden ter illustratie:
De aanvoer van grootbloemige rozen kwam vorige week 8 procent lager uit dan in dezelfde week vorig jaar. De middenprijs nam daarbij toe met 0,01 tot een niveau van 0,21. De kleinbloemige roos kwam met de middenprijs uit op een niveau van 0,11. Het aanbod van tulp lag 23 procent lager, waardoor de middenprijs uitkwam op 0,07. Bij een meerderheid van de producten was sprake van aan afnemende omzet, mede als gevolg van een middenprijs die onder druk stond en een kleiner volume.
Enkele uitzonderingen op het afnemende volume waren de grootbloemige Alstroemeria (+ 9 procent) en Anthurium (+ 13 procent). Het aanbod van Gypsophila en van enkelbloemige Lisianthus bleef stabiel.

Troschrysant vertoonde een stijgende middenprijs en kwam uit op het niveau van 0,19 (+ 0,01) en een afnemend aanbod van 29 procent. De middenprijs van Santini kwam uit op een niveau van 0,15 (- 0,04), bij een afnemende aanvoer van 8 procent. De enkelbloemige Lisianthus steeg wederom in middenprijs tot een niveau van 0,38 (+ 0,03) bij een stabiel aanbod.
De Anthurium liet echter een sterke prijsdaling zien van 0,43, om uit te komen op een niveau van 0,31, mede als gevolg van een toename van het aanbod, namelijk van 13 procent.

Naar verwachting gaat deze week de markt weer enigszins aantrekken vanwege inkopen ten behoeve van secretaressedag op donderdag 21 april aanstaande.

Planten
Week 15 was vorig jaar de week voor Pasen, terwijl nu week 15 valt in de periode tussen Pasen en Moederdag. Doordat er 6 weken zitten tussen Pasen en Moederdag zakt de vraag naar kamerplanten iets. Daardoor lag de aanvoer van kamerplanten 18 procent onder het niveau van vorig jaar. Door het geringere aanbod was de prijsvorming beter dan een jaar geleden. Bovendien stond de prijsvorming vorig jaar zwaar onder druk vanwege een inzakkende vraag. De afgelopen week lag de gemiddelde prijs ongeveer 16 procent boven het niveau van vorig jaar. Daardoor kwam de omzet voor totaal FloraHolland bij de kamerplanten 2,2 procent onder het niveau van vorig jaar uit waarbij de verschillen in prijsvorming en aanvoer tussen klok en Bemiddelingsbureau niet groot zijn.

Bij de tuinplanten werden de afgelopen week 7 procent meer producten verhandeld. Echter het gemiddelde prijsniveau steeg van 0,53 naar 0,73, waardoor de omzet met 48 procent toenam. Terwijl vorig jaar het aanbod van tuinplanten de vraag vele malen oversteeg, waardoor de prijsvorming zwaar onder druk kwam te staan, zijn vraag en aanbod nu meer in evenwicht.


---