FloraHolland


Weekbericht FloraHolland bolbloemen: week 15

FLORAHOLLAND (19 april 2005) - Over het algemeen was er sprake van een stabilisatie van de marktsituatie ten opzichte van de vorige week. De gemiddelde prijs kwam voor alle bolbloemen uit op 0,11 terwijl de aanvoer met 13 procent afnam. Ten opzichte van vorig jaar waren de verschillen helemaal groot omdat we toen de Paasweek kenden. 30 procent minder aanvoer en 0,04 lagere prijzen voor de bolbloemen. In deze voorjaarstijden is het vooral ook de tuinplantenmarkt die afhankelijk is van de weersomstandigheden. Er blijkt veel aanvoer te zijn en ook hier staan de prijzen onder druk. Het feit dat men nog niet massaal de tuinen induikt is meestal een goed teken voor de bloemenafzet, maar we merken daar in de prijsvorming weinig van. Tegen het einde van de week leken de prijzen we iets op te lopen, maar het was daarmee iets minder slecht. Het is de jaarlijkse moeilijke periode tussen Pasen en de volgende bloemenfeestdag.

Tulpen
De prijsvorming bij de tulpen daalde nog iets verder tot een gemiddelde concernprijs van ruim 0,07. Dat was nog weer een centje lager dan vorige week. Hier zijn de cijfers echter flink vertekend vanwege het grote aandeel pluktulpen die in de cijfers zijn meegenomen. Op vestiging Rijnsburg met 28 miljoen tulpen op de klok, ruim 5 miljoen minder dan in dezelfde week vorig jaar. Belangrijkste oorzaak voor de kleinere aanvoer is dat dit vorig jaar de week voor Pasen is geweest. Met een gemiddelde prijs van 0,06 zijn die 28 miljoen stuks er dus (te) veel. De meeste aanvoerders zijn aan de laatste tulpen van dit seizoen bezig. De verwachting is dat er deze week veel aanvoerders stoppen met aanvoeren van tulpen. Echter, van buiten komen er ruim voldoende! Tot en met vorige week ongeveer het dubbele van vorig jaar, maar de aanvoer is dan ook een week eerder gestart. Vorige week stonden er ongeveer 25 procent meer stuks van buiten in vergelijking met dezelfde week vorig jaar. Totaal (alle tulpen) week 1 tot en met week 15 bijna 13 procent meer stuks en een gemiddelde prijs die met 0,13 ruim een halve eurocent lager is dan vorig jaar over dezelfde periode. De laatste weken van dit seizoen hebben tot gevolg dat dit seizoen in z'n totaliteit toch als minder goed de boeken in gaat.

Ook de lelies kenden een wisselende situatie in de prijsvorming. De productgroep Aziatische hybriden kenden een aanvoergroei van 5 procent en 0,05 lagere prijs ten opzichte van vorige week. 0,25 gemiddeld is tegenvallend. Ten opzichte van vorig jaar in de Paasweek is de prijsdaling bijna 0,10 en dat bij een aanvoerdaling van 20 procent. Longiflorum kenden een aanvoerstabilisatie en een prijs die met 0,32 op hetzelfde niveau lag als vorige week. Ten opzichte van vorig jaar in dezelfde week is dat 0,02 minder bij 10 procent aanvoerdaling. De Orientals stegen met 0,01 gemiddeld naar 0,66 op vestiging Naaldwijk en dat betekende een prijsstijging van maar liefst 0,07 ten opzichte van vorig jaar. Maar er staat dan ook maar liefst 30 procent minder voor alle FloraHolland-klokken en het Bemiddelingsbureau.

De Irissen kenden een stabiele marktsituatie op 0,10 bij 5 procent aanvoerdaling.

De Ranonkel kende een daling van de aanvoer ten opzichte van vorige week welke meteen merkbaar was in de prijzen. 25 procent minder aanvoer en 0,14 gemiddeld maakten dat met name de betere partijen goed werden betaald.

In de veilgroep bol-op-pot worden de laatste Narcissen en blauwe druifjes geveild. Dit gaat niet zonder slag of stoot en doordraai is niet uit te sluiten.
De producten die op het moment de veilgroep bol-op-pot sieren zijn: Zanthedesia en lelie-op-pot, Ornitogalum in verschillende kleuren. Prijsvorming van hiervoor genoemde producten is zeer redelijk.


---