FloraHolland


FloraHolland, VGB en Wellantcollege ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

RIJNSBURG (persbericht 19 apr. 2005) - Versterking van de kenniscirculatie, een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en verbetering van het imago van de sierteeltsector in de 'Greenport' Duin & Bollenstreek. Dit zijn enkele speerpunten uit de samenwerkingsovereenkomst die op maandag 18 april werd ondertekend door FloraHolland, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en het Wellantcollege.

Twee van de doelen van de structurele samenwerking tussen onderwijs -het Wellantcollege- en het bedrijfsleven -FloraHolland en de bij de VGB aangesloten groothandelsbedrijven- zijn er op gericht om in de toekomst aan de vraag van geschoolde werknemers in de sector te voldoen en het aanbieden van opleidingen en scholing op maat op VMBO en MBO-niveau. Maandagmiddag 18 april werd bij FloraHolland vestiging Rijnsburg de eerste aanzet gegeven om de aansluiting van het onderwijs met de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit gebeurde door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie betrokken partijen. Jaap de Mol, vestigingsmanager van FloraHolland vestiging Rijnsburg benadrukte tijdens zijn welkomstwoord het belang van onderwijs in de Greenport Duin en Bollenstreek voor de sector. Praktijkvoorbeelden wijzen volgens De Mol uit dat er in de sierteeltsector, of dat nu in de productie of de handel is, een goede baan gevonden kan worden.

Imago
De visie van de provincie Zuid-Holland werd tijdens de bijeenkomst door gedeputeerde Van Dijk toegelicht. Van Dijk noemde mensen de dragers van innovatie en kennistoepassing en haakte in op het belang van het onderwijs. Samen optrekken van onderwijs en bedrijfsleven is volgens Van Dijk een meer dan goede zaak. Robert Roodenburg, directeur van VGB ging in op de dynamiek van de sector en memoreerde dat de sierteeltsector de enige sector is waar Nederland marktleider in is. Buiten de sector hebben, met name studenten en potentiële medewerkers, echter nauwelijks weet van de commerciële, professionele en internationale werkomgeving binnen de sierteelthandel. Verbetering van het imago is volgens Roodenburg een speerpunt.

Leren in, door en met de praktijk
Luc Verburgh, voorzitter van het College van Bestuur van het Wellantcollege, dat in Rijnsburg een locatie heeft, sprak de wens uit dat door deze samenwerking de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt gewaarborgd. Het initiatief past volgens Verburgh uitstekend in het door het Wellantcollege ontwikkelde concept van het leren in, door en met de praktijk. Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en de felicitaties van de Rijnsburgse burgemeester Van der Lee werd er geproost op de samenwerking en werden direct de eerste ideeën om het samenwerkingsverband gestalte te geven, zoals gastdocentschappen, thematische rondleidingen en stages, besproken. De uitwerking van de overeenkomst vindt plaats vanuit een door de betrokken partijen ingestelde stuurgroep en enkele werkgroepen die de samenwerking de komende maanden gestalte gaan geven.

Op de foto v.l.n.r. : Jaap de Mol (Vestigingsmanager FloraHolland vestiging Rijnsburg), Robert Roodenburg (Directeur VGB) en Luc Verburgh (voorzitter van het College van Bestuur van het Wellantcollege) na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Wellantcollege - FloraHolland - VGB.


---