Gemeente Weert


1 april 2005

Weert doet mee aan dag van de leerplicht

Voor de tweede keer wordt op dinsdag 19 april 2005 de landelijke Dag van de Leerplicht gehouden. Dan organiseren meer dan 140 gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen. Opmerkelijk aan dit project is de samenwerking tussen de rijksoverheid en gemeenten die de handen ineenslaan om het onderwerp leerplicht onder de aandacht te brengen. Ook in Weert wordt de Dag van de Leerplicht gehouden. Naast aandacht op middelbare scholen voor de leerplicht, zal wethouder Stokbroeks bij Het Kwadrant ouders en leerlingen aanspreken op ongeoorloofd schoolverzuim.

Onlangs hebben alle basisscholen en alle middelbare scholen in Weert van de gemeente een meld- en verzuimprotocol leerplicht aangereikt gekregen. Dit is een handleiding hoe scholen moeten omgaan met leerplichtaangelegenheden. Op de Dag van de Leerplicht wordt aandacht besteed aan de leerplicht onder het motto "Leerplicht? Neem 't niet te licht !!!". Op de middelbare scholen in Weert zullen posters en folders beschikbaar zijn. Mevrouw M. Stokbroeks, wethouder onderwijsaangelegenheden, bezoekt op dinsdag 19 april de VMBO-school Het Kwadrant. In de ochtenduren assisteert ze de administratie van de school bij het telefonisch benaderen van ouders en leerlingen, die ongeoorloofd schoolverzuim hebben gepleegd. De wethouder hoopt hiermee het belang van leerplicht te ondersteunen en uit te dragen.

Verzuim leidt tot problemen
Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Redenen genoeg dus om het onderwerp brede aandacht te geven.

Verbeteren aanpak
De landelijke Dag van de Leerplicht krijgt dit keer een extra feestelijk tintje, omdat het 'Leerplichtmodel Handhaven op Niveau' beschikbaar wordt gesteld. Gemeenten krijgen hiermee een handreiking om de aanpak van de leerplicht te verbeteren. Het model is samengesteld voor en door gemeenten in samenwerking met het Rijk vanuit het project Handhaven op Niveau.

Samenwerking
De landelijke leerplichtdag 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. De gemeente Den Haag is gastheer voor een conferentie. In het projectteam zijn vertegenwoordigd: het ministerie van OCW, het Projectbureau Handhaven op Niveau, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Justitie.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2005.048 FS


---- --