Gemeente Weert

6 april 2005

Dinsdag 19 april a.s.

Jongerenraad Weert van start met rap van wethouder

Met een speciaal gemaakte rap zal wethouder Jan Peeters (voor o.a. welzijn en maatschappelijke zorg) dinsdag 19 april a.s. officieel de Weerter jongerenraad installeren. Dit bestuurlijke adviesorgaan, waarin jongeren uit Weert zitting hebben, wordt geïnstalleerd tijdens een vergadering die om 18.30 uur begint in de raadzaal van het stadhuis aan de Beekstraat. Die bijeenkomst is openbaar.

In het collegeprogramma 2002-2006 is het formeren van een jongerenraad expliciet als actiepunt opgenomen. Zo'n raad heeft voor het gemeentebestuur een adviserende rol over onderwerpen die raakvlakken hebben met jeugd en jongeren in Weert. Het is de bedoeling dat de jongerenraad gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad over dit soort onderwerpen adviseert.

Werven
In november 2004 is het gemeentebestuur actief begonnen met het werven van kandidaten voor de jongerenraad. Om een zo breed mogelijke vertegenwoordiging te krijgen zijn alle bij de gemeente bekende verenigingen en organisaties aangeschreven. Verder zijn de wijk- en dorpsraden, de basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs gevraagd jongeren enthousiast te maken om zitting te nemen in de jongerenraad.

Eisen
De gemeente stelde wel een aantal eisen waaraan de jongeren moeten voldoen. Ze dienen in Weert te wonen en tussen 10 en 20 jaar oud te zijn. Verder dient de samenstelling van de jongerenraad evenwichtig te zijn verdeeld o.a. voor wat betreft autochtonen-allochtonen, studerende en werkende jongeren en v.w.b. de leeftijdsgroepen. Het aantal leden mag maximaal 32 zijn; het minimale aantal 16.

Evenwichtige spreiding
De Weerter jongeren reageerden enthousiast op de oproepen voor deelname aan de jongerenraad. Uiteindelijk bleven 39 jongeren over die zitting wilden nemen: 13 jongens en 26 meisjes. Dat is evenwel meer dan het maximale aantal dat het gemeentebestuur had aangegeven, maar afgesproken is, dat toch met dat aantal jongeren van start wordt gegaan. De samenstelling is zeer gevarieerd. Er is een groep jongeren in de leeftijd van 10 en 11 jaar. Verder is er een groep van 12- tot 20-jarigen. Alle Weerter wijken zijn vertegenwoordigd en (een deel van) de kerkdorpen (Laar, Tungelroy en Swartbroek uitgezonderd). Verder is er een evenwichtige spreiding tussen autochtonen en allochtonen.

Kennismaken
Op 15 maart jl. al kwam de jongerenraad voor het eerst bijeen. Deze bijeenkomst stond in het teken van kennismaken met elkaar en men kon zich kandidaat stellen voor verschillende bestuursfuncties en voor het lidmaatschap van werkgroepen. Verder is afgesproken om de 6 weken voltallig bijeen te komen in de raadzaal van het stadhuis. De vergaderingen van de jongerenraad zijn openbaar. De jongeren werd ook gevraagd naar de thema's waarvan zij vinden dat die in elk geval in de jongerenraad aan de orde moeten komen. Dat zijn veiligheid, het organiseren van sport- en cultuurevenementen, speelplaatsen en jongerenfaciliteiten en het horecabeleid.

2005.047 JN

---- --