Gemeente Sint-Michielsgelstel


07-04-05
Dag van de Leerplicht
Op dinsdag 19 april 2005 vindt de tweede editie van de landelijke Dag van de Leerplicht plaats. De handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten.
De aandacht voor leerplicht of de handhaving ervan is niet altijd even groot. Om het belang breed onder de aandacht te brengen is dinsdag 19 april 2005 gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Deze landelijke dag wordt georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen in samenwerking met het projectbureau Handhaven op Niveau.

Doel
Het doel van de Dag van de Leerplicht is om handhaving van de leerplicht onder de aandacht te brengen van alle betrokkenen: leerplichtige jongeren en hun ouders of verzorgers, de scholen, de wethouders van onderwijs, de leerplichtambtenaren, politie, Openbaar Ministerie, enz.
In de communicatie rondom de Dag van de Leerplicht staat de maatschappelijke relevantie van de handhaving van de leerplicht centraal. Het gaat om het vroegtijdig tegengaan van ongewenst gedrag, zoals spijbelen, langdurig schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Daarnaast wordt benadrukt dat bij de handhaving van de leerplicht veel instanties samenwerken. Het gaat niet alleen om het met harde hand handhaven van de Wet maar ook om de zorg voor leerlingen die dreigen te ontsporen.
Bovendien heeft onderzoek van Justitie uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen spijbelen, voortijdige schooluitval en criminaliteit.

Activiteiten
De gemeenten vragen aandacht voor de leerplicht door middel van locale acties. Het is aan de gemeente om zelf invulling te geven aan de Dag van de Leerplicht. De inzet hangt af van de activiteiten waarmee de gemeente aandacht wil vragen voor de handhaving van de leerplicht. Voorbeelden: straatactie al dan niet in samenwerking met de politie, belactie naar spijbelaars, controle schoolverzuimregistratie, actie telaatkomers, enz.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leerplichtambtenaren.