Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, april 2005

Inloopmiddag thuiszorg in de Bibliotheek Oss

Dinsdag 19 april is er in de Bibliotheek Oss van 13.30 uur tot 15.00 uur opnieuw een inloopmiddag met als thema Hoe kan ik optimaal gebruik maken van de thuiszorg?.

Er zijn medewerkers aanwezig van Thuiszorgcentrum VDA, Thuiszorg Brabant Noord-Oost en Interzorg Thuiszorg.

Tijdens deze middag kunnen vrijblijvend vragen worden gesteld, bijvoorbeeld over de verschillende mogelijkheden van thuiszorg, het aanvragen van thuiszorg en het recht van de cliënt om zelf een thuiszorginstelling te kiezen. De inloopmiddagen over thuiszorg zullen de komende maanden op vaste tijdstippen terugkeren in de Openbare Bibliotheek Oss.

De laatste tijd is er veel veranderd in de wet- en regelgeving rondom thuiszorg. En dat roept vragen op bij (potentiële) zorgvragers. Op de eerste plaats is er sprake van een veranderde eigen bijdrageregeling. De berekening, en daarmee het bedrag dat een zorgvrager zelf voor thuiszorg zelf moet betalen, is sinds 1 januari 2004 veranderd. Maar hoeveel moet je dan betalen?

Op de tweede plaats wordt er meer gevraagd van de naasten van een cliënt. Dit wordt gebruikelijke zorg binnen een gezin genoemd. Maar hoever gaat dat en wie kan je daarover informeren?

Daarnaast kan een cliënt kiezen van welke organisatie hij thuiszorg wil ontvangen. Tussen welke organisaties kan er dan gekozen worden? Zijn er verschillen? Maakt het financieel uit van welke organisatie je de zorg ontvangt?

Thuiszorgcentrum VDA, Thuiszorg Brabant Noord-Oost en Interzorg Thuiszorg zijn organisaties die thuiszorg bieden in de regio Oss en omgeving. Deze thuiszorgorganisaties zijn toegelaten tot de AWBZ-regelgeving. Dit betekent dat ook zorgvragers met een RIO-indicatie van deze thuiszorgorganisaties geïndiceerde thuiszorg kunnen ontvangen. Overigens is de naam RIO sinds 1 januari 2005 veranderd in CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Naast verpleging en persoonlijke verzorging wordt ook huishoudelijke ondersteuning verleend. Voor zorg in natura (AWBZ-ZIN) betaalt men enkel de wettelijke eigen bijdrage, zoals door de overheid is vastgesteld.

Voor de aanbieders van thuiszorg is het van wezenlijk belang dat de cliënten aangeven wat zij belangrijk vinden bij het ontvangen van thuiszorg. Iedere cliënt heeft daarom een vaste contactpersoon, die de thuiszorg afstemt op de persoonlijke wensen van de cliënt. Belangstellenden zijn van harte welkom op dinsdagmiddag 19 april. Tussen 13.30 uur en 15.00 uur kan iedereen vrij binnenlopen in de bibliotheek en vragen stellen aan de deskundigen van de thuiszorg.