Gemeente Tiel


Dag van de leerplicht ook in Tiel

Op dinsdag 19 april 2005 wordt voor de tweede keer de landelijke Dag van de leerplicht gehouden. Meer dan 140 gemeenten organiseren die dag één of meerdere activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen. Ook de gemeente Tiel doet hieraan mee. De leerplichtambtenaar verzorgt een korte les over de leerplicht voor de leerlingen van de tweede klassen van RSG Lingecollege. Ook de wethouder van onderwijs, mevrouw Marianne Matser-Wegdam, neemt enkele lessen voor haar rekening.

De lessen zijn gericht op het voorkomen van schoolverzuim. De leerplichtambtenaar brengt de leerplicht, of beter leerrecht, op een positieve manier onder de aandacht van de leerlingen. Vragen als: wat is leerplicht, waarom is de wet ingevoerd en waarom moet je naar school, komen tijdens de les aan de orde. Na afloop ontvangen de leerlingen een kleine attentie. Gekozen is voor de tweede klassen, omdat de ervaring leert dat het schoolverzuim toeneemt in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

"Leerplicht, neem het niet te licht!!!"
De gemeente Tiel hecht veel waarde aan de handhaving van de leerplicht omdat het bijdraagt aan het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Ook worden op deze manier problemen van jongeren zo vroeg mogelijk gesignaleerd. Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook gevoelens van onveiligheid, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn.

De landelijke Dag van de leerplicht is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. De dag wordt 's middags afgesloten met een conferentie in Den
Haag.

Meer informatie over de landelijke Dag van de leerplicht vindt u op www.voortijdigschoolverlaten.nl.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 12 april 2005