Universiteit van Tilburg

Islam en Moderniteit

Symposium

Binnen de islam is een grote verscheidenheid onder moslims en er zijn talrijke interpretatieverschillen. Een verschil van mening betreft de vraag of in de koran mannen en vrouwen als gelijkwaardig worden beschouwd en of er in de koran staat dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen.
Arend Jan Boekestijn, docent Geschiedenis Universiteit Utrecht, Nahed Selim, schrijfster van De vrouwen van de profeet en Herman Beck, islamoloog UvT, zullen zich tijdens het symposium Islam en Moderniteit over deze en andere vragen buigen.

De islam staat in het middelpunt van de belangstelling. Aan de islam wordt vaak het verwijt gemaakt zich niet aangepast te hebben aan de moderne tijd. Maar is het wel juist om te spreken over dé islam? En wat is moderniteit, wanneer ben je modern, is daar een norm voor?

Tien jaar geleden was de islam een onderwerp waar weinig mensen over durfden te spreken. Sinds Pim Fortuyn is dit veranderd. 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh waren volgens sommigen tragische dieptepunten in de confrontatie van de conservatieve islam met het westerse vrijheidsdenken.

Is het een vooroordeel dat islam en vrijheid niet met elkaar te verenigen zijn? Erkenning van een grote verscheidenheid onder moslims en de talrijke interpretatie- en meningsverschillen, die in moslimgemeenschappen bestaan over de vraag wat nu eigenlijk de islam is, kunnen oppervlakkige visies op de islam voorkómen.

Tijdens dit symposium is er ruimte voor stellingname en discussie. Het publiek wordt nadrukkelijk bij de discussie betrokken.

Programma
Dinsdag 19 april 2005
20.00 22.30 uur
Universiteit van Tilburg, gebouw Y, zaal YZ 1
Toegang vrij tot de zaal vol is

Voordrachten en discussie m.m.v.
Herman Beck, Islamoloog Universiteit van Tilburg Nahed Selim, schrijfster van De vrouwen van de profeet en Brieven uit Egypte
Arend Jan Boekestijn, docent Geschiedenis Universiteit Utrecht

Organisatie
Nieuwe Brabantse Academici, www.stichtingnba.nl Fractie Vrijspraak UvT, www.magisterjft.nl/vrijspraak Studievereniging Juribes UvT, www.magisterjft.nl/juribes Studium Generale UvT, www.uvt.nl/sg

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van o.a. symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, hoorn@uvt.nl, 013 - 466 2266 / 2841, http://www.uvt.nl/diensten/dsz/sg/190405.html.