Gemeente Capelle a/d IJssel

Onderzoek naar Molukse jongeren Wij zijn niet meer hun jongeren

Het Supportlogo

Op dinsdag 19 april om 19.00 uur neemt wethouder René Binnendijk het rapport Wij zijn niet meer hun jongeren in ontvangst. Het rapport beschrijft de belevingswereld van Molukse jongeren in Capelle aan den IJssel. René Binnendijk krijgt dit boekwerk uit handen van de maker, Dick Butte van de GGD Rotterdam en omstreken. De presentatie van de onderzoeksresultaten vindt plaats tijdens de Molukse week, die van 18 tot en met 25 april wordt gehouden in het ontmoetingscentrum Nunu Mahua in de Molukkenbuurt.

Het onderzoek naar de Molukse jongeren is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel, in het kader van het Plan van Aanpak Support. Het preventieve project Support is onderdeel van het gemeentelijk Integraal Veiligheidsbeleid. Uit de interviews die cultureel antropoloog Dick Butte hield, blijkt onder andere dat er onder veel jongeren een laag ambitieniveau bestaat, er sprake is van onvoldoende communicatie tussen de jongeren en ouderen en dat er bij de wat oude jongeren veel drugsgebruik voorkomt.

Support in Molukkenbuurt

In reactie op het onderzoek heeft het project Support, in samenspraak met de Molukkenraad, diverse acties ondernomen om de problemen onder de Molukse jongeren aan te pakken. Zo begint in mei de training Empowerment voor Molukse jongeren. Deze training wordt georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM). Ook worden er binnenkort zes bijeenkomsten gehouden voor ouders gericht op opvoedingsondersteuning. Daarnaast start op korte termijn de voorlichting over drugs en wordt er begonnen met huiswerkbegeleiding voor de Molukse jeugd. Stichting Jongerenwerk Capelle blijft ook in de Molukkenbuurt actief met het organiseren van activiteiten voor kinderen en jongeren.

Programma Molukse Week

Van 18 tot en met 25 april vindt de Molukse Week plaats. Op dit evenement zijn alle Capellenaren van harte welkom. De activiteiten vinden plaats in het ontmoetingscentrum Nunu Mahua in de Molukkenbuurt.

Op maandag 19 april start de Molukse Week met een bezoek aan een tentoonstelling door leerlingen van diverse basisscholen. Nadat vervolgens de week officieel geopend is door burgemeester Joke van Doorne, wordt de film Min of meer Moluks (een project van Molukse kinderen) vertoond, vertonen Capelse Molukse talenten onder leiding van theatergroep Delta hun kunsten en wordt het Molukse volksverhaal De Tapper en de Bruinvis gespeeld.

Op dinsdag 19 april wordt het onderzoek van Dick Butte gepresenteerd. Daarna vindt de thema-avond Min of Meer Molukse Opvoeding plaats, met als gastspreker de heer O. Rahantoknam van het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM).

Woensdag 20 april wordt voor kinderen de workshop Samen eten gehouden. Ook wordt de website www.dewanmalukucapelle.org gepresenteerd. s Avonds is er een thema-avond Min of Meer Moluks zijn, die in het teken staat van Empowerment.

Op donderdag 21 april zijn er de workshops dans, tifa, ketupat vouwen en vechtvliegers maken. Tevens is er de thema-avond Min of Meer Molukse zorg voor de eerste generatie Molukkers.

Vrijdagavond 22 april is vooral gericht op culturele aspecten met onder andere traditionele dans en de cd-presentatie Rindu mau pulang van de vocalgroep Nunusaku.

Op zaterdag 23 april zijn er gedurende de gehele dag kraampjes met eten en drinken. s Avonds is er een deejay en zijn er diverse live optredens.

Zondag 24 en maandag 25 april staan vooral in het teken van de landelijke viering dat 55 jaar geleden de Republik Maluku Selatan (RMS) werd uitgeroepen.

Voor meer informatie over de Molukse Week kunt u vanaf 19 april terecht op www.dewanmalukucapelle.org