Gemeente Assen


Gemeenten organiseren gezamenlijk dag van de leerplicht

Assen, 14 april 2005

De gemeenten in Noord en Midden Drenthe organiseren dit jaar gezamenlijk de dag van de leerplicht op 19 april. In de vijf gemeenten vinden tal van activiteiten plaats om aandacht te vragen voor de gevolgen van schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten. Wethouders en ambtenaren geven lessen over ongeoorloofd schoolverzuim of controleren de leerlingenadministratie van een school. Leerlingen en ouders krijgen op 19 april voorlichtingsmateriaal uitgereikt.

Deze landelijke dag 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. Het programma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit het Ministerie van Justitie gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren.

Per gemeente ziet het programma er als volgt uit:

Aa en Hunze:
In het derde lesuur van 10.00 tot 10.45 uur krijgen alle niet-spijbelende jongeren een stukje taart, gemaakt en uitgedeeld door cliënten van Mariëncamp te Rolde. Aansluitend zal de leerlingenadministratie bekeken worden. Van 12.40 tot 13.30 uur nemen wethouder H. Polman en de leerplichtambtenaar in de derde klas VMBO-tl de Maatschappijles over. Zij gaan in gesprek met de leerlingen over leerplicht en spijbelen.

Assen:
Tijdens de dag van de leerplicht geeft de leerplichtambtenaar een aantal lessen over leerplicht en spijbelen op het VMBO van het Vincent van Gogh college en de internationale schakelklas. Om 12.30 uur controleert wethouder G. Piek de leerlingenadministratie van de afdeling HAVO-VWO van het Vincent van Gogh.

Midden-Drenthe:
Wethouder M. Looman-Struijs gaat naar het Nassau college in Beilen. Om 11.15 uur geeft zij daar een les over leerplicht en spijbelen aan tweede klas VMBO-tl. Op alle scholen krijgen leerlingen een flyer uitgedeeld.

Noordenveld:
Wethouder G. Wolters verzorgt een gastles in een eerste klas op de Ronerborg. Hij laat om 8.15 uur de film 'Leerplicht in Groningen', 'Dirk terug naar school' zien. Hierna gaat hij met de leerlingen in gesprek over wat er gebeurt als een jongere niet naar school gaat. Op alle scholen wordt de flyer 'Snipperdagen? Nee!' aan de leerlingen uitgedeeld.

Tynaarlo:
Van 9.20 tot 10.00 uur verzorgt de leerplichtambtenaar een les op AOC Terra in Eelde. Om 12.00 uur vindt de ondertekening plaats van het samenwerkingsconvenant netwerk 12+ in het gemeentehuis in Vries.