Gemeente Hardenberg

April 2005 - Duitse ambassadeur opent expositie Anne Frank

Duitse ambassadeur opent expositie Anne Frank

Persbericht, 14 april 2005

De Duitse ambassadeur in Nederland, dr. E. Duckwitz komt komende dinsdag, 19 april, naar Hardenberg om de Anne Frank Tentoonstelling en de expositie over het Joods werkkamp Molengoot officieel te openen. Het programma begint met een gesprek tussen de ambassadeur en een tiental leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg.

Rond 10.30 uur arriveert de Duitse ambassadeur dinsdag bij theater de Voorveghter in Hardenberg. Daar wordt hij ontvangen door burgemeester Meulman. Direct aansluitend vindt een gesprek plaats tussen uitsluitend de ambassadeur en zo'n tien leerlingen van verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg.

Officiële opening

Vanaf 14.00 uur staat de officiële opening gepland van de Anne Frank Tentoonstelling en de expositie over het Joodse werkkamp Molengoot, die de afgelopen weken beiden in het Schulzentrum in Emlichheim hebben gestaan. Naast muziek van leerlingen van de Muzerie, verlenen scholieren ook hun medewerking aan dit programma door fragmenten voor te lezen uit het dagboek van Anne Frank en uit de brieven, die Flip Slier vanuit kamp Molengoot aan zijn familie schreef. Tijdens de het programma wordt ook het denkmal gepresenteerd, dat leerlingen van scholen in Hardenberg en Emlichheim gezamenlijk hebben gemaakt. Dit is een bijzonder kunstwerk geworden, dat door de scholieren wordt toegelicht. Zowel de Duitse ambassadeur als burgemeester Meulman houden een toespraak.

Anne Frank en Molengoot

Met de presentatie van het denkmal gaan beide exposities officieel van start in theater de Voorveghter. In ruim vijftig fotopanelen wordt in de eerste plaats het verhaal van Anne Frank verteld. Citaten uit haar dagboek, familiefoto's, historische beelden uit haar tijd, de holocaust, verhalen van ooggetuigen, maar ook thema's als nationalisme, en tolerantie wisselen elkaar af. Daarnaast is in beeld en tekst de geschiedenis van het Joods werkkamp Molengoot te bezichtigen. De tentoonstellingen wordt in de komende weken vrijwel dagelijks door scholieren van het voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg bezocht. Soms zijn er ook gezamenlijke bezoeken van Nederlandse en Duitse scholieren. Zij worden daarbij begeleid door mede-scholieren, die onlangs een training voor gids hebben gehad. Het publiek kan de tentoonstelling tot en met 4 mei op werkdagen bezoeken van 9.00 tot 15.00 uur en voor en na voorstellingen in het theater.

Kranslegging bij Molengoot

Het officiële bezoek van de Duitse ambassadeur wordt afgesloten met een plechtigheid bij het monument ter nagedachtenis aan het Joods werkkamp Molengoot. Hier worden door de ambassadeur, de commissaris van de Koningin in Overijssel en de burgemeester kransen gelegd. Zij worden daarbij geassisteerd door leerlingen van basisschool Ichthus.

Verleden-Jeugd-Toekomst

De Anne Frank Tentoonstelling en de expositie over het Joods Werkkamp Molengoot zijn onderdeel van het activiteitenprogramma, dat binnen het thema Verleden-Jeugd-Toekomst tot stand is gebracht. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de gemeente Hardenberg wordt daarom op een bijzondere manier stilgestaan bij dit thema. Samen met een groot aantal scholen en maatschappelijke organisaties is een programma ontwikkeld onder de noemer "Verleden-Jeugd-Toekomst". Daarbij is nauwe samenwerking gezocht met de Duitse buurgemeente Emlichheim. Het totaalprogramma bestaat uit verscheidene exposities, speciale concerten en filmvoorstellingen, bijzondere herdenkingen, maar vooral ook uit verschillende uitwisselingsprogramma's tussen Nederlandse en Duitse scholieren.

Programmaboekje

Het totaaloverzicht aan activiteiten binnen "Verleden-Jeugd-Toekomst" is gebundeld in een programmaboekje, dat verkrijgbaar is bij de bibliotheken en het gemeentehuis in Hardenberg. Meer informatie is ook te vinden op www.hardenberg.nl