Universiteit Maastricht

14 april 2005
Open-deur restauratie Jezuïetencollectie
Universiteitsbibliotheek Maastricht Binnenstad

De Universiteitsbibliotheek (UB) van de Universiteit Maastricht (UM) opent volgende week de deuren voor het publiek om kennis te nemen van het restaureren van boeken uit de bekende Jezuïetencollectie. Dat gebeurt door medewerkers van het Restauratie-Atelier Helmond. Ze demonstreren basistechnieken zoals behandelingen met leerdressing, het vastzetten van boekbanden en lijmbehandelingen. Complete restauraties kunnen alleen in het atelier in Helmond plaatsvinden. De openingstijden zijn van dinsdag 19 april tot en met vrijdag 22 april, iedere dag van 10.00 tot 15.00 uur, Grote Looierstraat 17, Maastricht. Het is toegestaan om foto´s te maken van de restauratiewerkzaamheden.

De Universiteitsbibliotheek van de UM besteedt jaarlijks een deel van haar conserveringsbudget aan het restaureren van delen van de oude collecties. Uiteraard worden hiervoor deelcollecties geselecteerd die een dergelijke voorkeursbehandeling op dat moment hard nodig hebben. Voor 2005 is gekozen voor de deelcollectie die is opgesteld in de Studiezaal Kostbare Werken. Hier is een klein deel van de Jezuïetencollectie in de open opstelling geplaatst. Daarvan maken onder meer deel uit een derde druk van Des principes de larchitecture, de la sculpture, de la peinture et des autres arts van André Félibien (Parijs 1699) en een 17e-eeuwse uitgave van de complete verzamelde werken van Joost van den Vondel.

De Jezuïetencollectie van de UB omvat circa 260.000 boekbanden, voornamelijk op het gebied van theologie, filosofie, geschiedenis, letterkunde, kunst, muziek, architectuur, rechten en diverse sociale wetenschappen (sociologie, psychologie, antropologie, economie). Daarnaast zijn er interessante deelverzamelingen waaronder jansenistica, de collectie van het Missiologisch Instituut en een pamflettenverzameling. De oudste boeken dateren uit het begin van de 16e eeuw, de meest recente uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De collectie in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw door de overheid aangekocht om als basiscollectie voor de (toen nog) op te richten Rijksuniversiteit Limburg te dienen - is grotendeels afkomstig van twee voormalige Jezuïetenopleidingen: de theologische faculteit Canisianum te Maastricht en de filosofische faculteit Berchmanianum te Nijmegen. Begin jaren 80 werd hier de bibliotheek van het voormalig Groot-Seminarie Warmond aan toegevoegd.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de media zijn op dinsdag 19 april om 11.00 uur welkom voor een toelichting door vertegenwoordigers van de UB en het Restauratie-atelier Helmond.
Voor meer informatie kun u zich wenden tot de conservator van de UB, Guy J.M. Jaegers (043-3885108, g.jaegers@ub.unimaas.nl) of de PR-functionaris, Susanne Snijders (043-3885021, s.snijders@ub.unimaas.nl).
Zie ook: www.ub.unimaas.nl en www.restauratie-atelierhelmond.nl.