Ingezonden persbericht


The Publicity Company

UITNODIGING Amsterdam, 14 april 2005

Première IMAX-film Mystery of the Nile

Dinsdag 19 april is de feestelijke première van de IMAX-film Mystery of the Nile in Omniversum Den Haag. Het programma wordt spectaculair geopend door een van het dak abseilende raft waarmee de film symbolisch wordt aangeboden aan Omniversum directeur Ronald Lampe.

Programma: Om 10.00 uur is er een extra persvoorstelling van Mystery of the Nile in Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag. Gedurende de hele dag is één van de expeditieleden, Saskia Lange, aanwezig voor interviews. De première begint om 20.00 uur, gevolgd door een presentatie van Saskia Lange, waarna de film om 20.45 uur van start zal gaan. Aansluitend is er een borrel in Arabische sferen met een bedoeïentent met waterpijpen, een henna tattoeage-artiest en Afrikaanse hapjes.

Mystery of the Nile is een coproductie van MacGillivray Freeman Films en Orbita Max. Jordi Llompart is de regisseur, scenarist en, samen met Greg MacGillivray, producent. De IMAX-film vertelt het verhaal van een historische expeditie. Ontdekkingsreizigers Pasquale Scaturro en Gordon Brown bedwongen vorig jaar per raft de langste rivier ter wereld, de Nijl. In vier maanden tijd legden ze 5.230 kilometer af, van de bron in Ethiopië tot de monding van de rivier in Alexandrië. Onderweg kreeg het expeditieteam te maken met dodelijke stroomversnellingen, aanvallen van krokodillen, malaria, lokale bendes en militaire intimidatie. Mystery of the Nile brengt echter niet alleen deze avonturen in beeld, maar heeft ook veel aandacht voor de landschappen en culturen in Ethiopië, Soedan en Egypte.

Bijgevoegd is een uitgebreide synopsis. De website van de film is www.nilefilm.com.

Vriendelijke groet, namens The Publicity Company, Margarétha Moerkerke www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: margaretha@publicy.nl

Kerst 2003. Pasquale Scaturro en een team van ontdek- kingsreizigers vertrekken naar de langste rivier ter wereld: de (Blauwe) Nijl.
Doel: deze rivier te overwinnen in een raft.
De start: de bron van de rivier in Ethiopië;
Finish: Middellandse Zee;
Afstand: 5230 kilometer.
Vier maanden later, op 28 april om 7.01 uur, bereiken Pasquale en zijn expeditiepartner Gordon Brown Alexandrië, waar de Nijl uitmondt. Daarmee zijn zij de eersten in de geschiedenis die deze tocht hebben volbracht.
De IMAX-film Mystery of the Nile vertelt het verhaal van deze bewonderenswaardige en historische expeditie. Er is niet alleen aandacht voor het avontuur, maar ook de culturele overeenkomsten tussen de Ethiopische, Soedanese en Egyptische beschaving worden bloot gelegd.
De spannende belevenissen, de exotische locaties met haar diverse landschappen en unieke architectuur maken Mystery of the Nile een boeiend en fascinerend grootbeeldavontuur. Het team begint de historische expeditie bij de bron van de Blauwe Nijl in de Ethiopische hooglanden. Zij trekken over het gevaarlijke gebergte van Ethiopië, over de dorre vlaktes van Soedan naar Khartoem waar de Blauwe Nijl samenvloeit met de Witte Nijl. De Nijl stroomt vervolgens door naar de havensteden van Egypte en eindigt 5230 kilometer verder bij Alexandrië in de Middellandse Zee. Volgens de expeditieleden is er nergens ter wereld een vergelijkbare rivier als de Nijl met haar stroomversnellingen, watervallen, oerwouden, kloven, woestijnen, nijlpaarden, krokodillen, schitterende kalme delen en gigantisch hoge zand- platen. En er is geen andere rivier die zo geassocieerd kan worden met een duidelijke cultuur en gemeenschap als de Nijl. Zonder Nijl zou er geen Egypte zijn, geen farao's, geen piramides. De geschiedenis van de westerse beschaving is onontkoombaar verbonden met de Nijl.
Het expeditieteam heeft tijdens de tocht veel moeilijkheden moeten overwinnen. Dodelijke stroomversnellingen, aanvallen van krokodillen, malaria, schietaanvallen van lokale bendes en arrestaties door militairen. Het doorzettingsvermogen van het team om hun doel te bereiken is werkelijk opzienbarend. Mystery of the Nile is een coproductie van MacGillivray Freeman Films en Orbita Max. Geschreven en geregisseerd door Jordi Llompart en geproduceerd door Jordi Llompart en Greg MacGillivray. Meer info op: www.nilefilm.com
Première: 19 april 2005 in Omniversum Den Haag, www.omniversum.nl Meer informatie: Alexandra van der Zee, 070 ­ 3073456 of az@omniversum.nl