Gemeente Apeldoorn

Veel activiteiten rond Dag van de leerplicht

Het is een landelijk fenomeen: de Dag van de leerplicht, hoewel wethouder Van Beckhoven hem liever zou omdopen tot de Dag van het onderwijsvoorrecht. Ook in Apeldoorn worden in dat kader activiteiten uitgevoerd om aandacht te krijgen voor leerplicht, maar vooral voor de motieven achter de leerplicht.

Veel activieteiten..
Leerplichtambtenaren bezoeken op dinsdag 19 april a.s. vanaf 8.30 uur scholen. Men zal in het bijzonder aandacht schenken aan kinderen die net op die dag vijf jaar worden en daarmee leerplichtig. De ambtenaren zullen aandacht vragen voor de nieuwe folder die is uitgekomen over de leerplicht.

Diezelfde leerplichtambtenaren gaan tussen 10 en 11.30 uur in de Hoofdstraat jongeren vragen waarom zij op dat tijdstip niet op school zitten.

Vanaf 9 uur is er op het Marktplein een Grote Klas ingericht. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Anne Frankschool, de Parkenschool en de Koningin Wilhelminaschool krijgen een uur les in de open lucht (als het weer meewerkt). Wethouder Van Beckhoven gaat de leerlingen iets vertellen over hoe de democratie binnen de gemeente werkt.

s Middags van 15 tot 17 uur is er in het stadhuis een miniconferentie onder de titel Geen leerling tussen wal en schip. Deze is georganiseerd door de gemeente Apeldoorn, de Stichting Leerlingenzorg Apeldoorn en Regio (SLAR) en Wisselwerk die in de periode 1999 2004 de invoering van zorgadviesteams (ZAT) begeleidde.

Het thema van de miniconferentie is onderwijs, zorg en veiligheid. Naast het inhoudelijke programma met twee lezingen vindt ook de ondertekening plaats van het convenant tussen de gemeente Apeldoorn, de besturen voor Voortgezet Onderwijs en instellingen voor de jeugd(gezondheids)zorg. Het convenant borgt de voortzetting van de zorgadviesteams en uitbreiding naar scholen voor voortgezet onderwijs die het fenomeen nog niet kennen.

De lezingen tijdens de miniconferentie worden gehouden door Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek, Universiteit van Utrecht) en Gerard van Miltenburg (voormalig directeur Terra College, Den Haag).

Programma miniconferentie

* 14.30 uur: Ontvangst

* 15.00 uur: Opening dagvoorzitter: T. van Erven
* 15.10 uur: Opening door de wethouder onderwijs, J. van Beckhoven
* 15.20 uur: Ondertekening convenant zorgadviesteams VO en ZAT-kwadraat met korte toelichting op de rol van de diverse participanten

* 15.35 uur: Toelichting op lokale activiteiten door A.C. van der Horst, (directeur SLAR) en overhandigen productenboek ZAT-teams aan wethouders door de stichting Wisselwerk.
* 15.45 uur: Inleiding 1, Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek, Universiteit van Utrecht)

* 16.05 uur: Inleiding 2, Gerard van Miltenburg (voormalig directeur Terra College, Den Haag)

* 16.25 uur: Discussie onder leiding van de dagvoorzitter met inleiders en aanwezigen.

* 16.45 uur: Afsluiting door de wethouder jeugdbeleid, M. Walma

Handboek ZAT-teams
Tijdens de mini-conferentie wordt het Handboek ZAT-teams als eindproduct van het project gepresenteerd. Deelnemers aan de miniconferentie ontvangen een exemplaar. In dit handboek zijn de producten die de afgelopen jaren op gebied van zorgadviesteams, leerplicht e.d. zijn vervaardigd, overzichtelijk gebundeld.

Voor het laatst bijgewerkt op: 14-apr-2005 03:05