Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Leerplichtdag

Leerplichtdag

Landelijke Dag van de Leerplicht

De handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Daarmee kan leerplicht ook bijdragen aan het terugdringen van crimineel gedrag onder jongeren. De aandacht voor leerplicht of de handhaving ervan is niet altijd even groot.

Om het belang van de leerplichthandhaving onder de aandacht te brengen van gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders is dinsdag 19 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Dit is een overkoepelende naam voor alle activiteiten die te maken hebben met leerplicht en de handhaving ervan, die in het hele land zullen plaatsvinden.

De stadsdelen van Amsterdam doen mee aan de Dag van de Leerplicht door op lokaal niveau één of meerdere activiteiten te ontplooien die te maken hebben met de handhaving van de leerplicht. Stadsdeel Oost/ Watergraafsmeer organiseert twee acties vanuit de afdeling waar de leerplicht onder valt.

Acties binnen stadsdeel Oost/Watergraafsmeer

Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer organiseert twee acties op 19 april:
* lesbriefactie op basisschool de Kraal (voor leerlingen van groep 8)

* debat voor en door leerlingen van het Wellant College

Lesbriefactie op basisschool de Kraal

De lesbriefactie is gericht op preventie. Leerplicht, of beter leerrecht, wordt op een positieve manier onder de aandacht gebracht bij leerlingen van groep 8. Vragen als: wat is leerplicht, waarom is de wet ingevoerd en waarom moet je naar school, worden tijdens de les behandeld. Op deze manier kunnen leerlingen als zij het voortgezet onderwijs gaan bezoeken bewuster een keuze maken om al dan niet lessen te verzuimen. Aan deze les is een wedstrijd gekoppeld. Leerlingen kunnen een werkstuk/poster maken over leerplicht. Een deskundige jury bepaalt uiteindelijk wie de prijswinnaar is.

Debat voor leerlingen van het Wellant College

Het debat vindt plaats op het Wellant College, een VMBO-school binnen het stadsdeel. Hierbij staat het thema Leerplicht/Leerrecht centraal. Aan het debat liggen stellingen ten grondslag die veel discussie oproepen, zoals:

* leerplichtwet moet afgeschaft worden

* kinderen die spijbelen komen in het criminele circuit
* VMBO-scholen hebben alleen maar probleemjongeren
* leerplichtleeftijd verhogen naar 23 jaar
* leerlingen hebben recht op tien snipperdagen per jaar

Het belooft een bruisende middag te worden waarbij ook stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet aanwezig zal zijn.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 14 april 2005