Gemeente Zevenaar


Dag van de leerplicht

Om het belang van de leerplichthandhaving onder de aandacht te brengen van gemeentebestuur, politie, scholen, leerplichtige jongeren en hun ouders is dinsdag 19 april a.s. gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht.
Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij handhaving en naleving van de leerplicht.

Te laat komen op school, op het schoolplein blijven hangen als de les al is begonnen, spijbelen, zijn allemaal voorbeelden van zaken die niet mogen. Wanneer leerplichtige kinderen zonder goede reden spijbelen, is dit strafbaar. Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten wordt ook crimineel gedrag bij jongeren voorkomen en/of teruggebracht

De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het

actieprogramma handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam.

De leerlingconsulente/leerplichtambtenaren van de Liemerse gemeenten doen mee aan de Dag van de Leerplicht door op 19 april a.s. een bel-actie te organiseren.

Het plan is als volgt: Op 19 april worden door de scholen alle ongeoorloofd afwezige leerlingen voor 10.00 uur s morgens gemeld.

Met deze meldingen gaat de leerlingconsulente aan de slag. De afwezige leerlingen en/of hun ouders worden dezelfde dag gebeld met de vraag waarom deze niet op school is.

De resultaten van de acties worden aan het eind van de dag teruggekoppeld aan de school in kwestie.

Deze actie wordt georganiseerd door de Liemerse gemeenten, nl. Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden.