Gemeente Den Helder

14-04-2005
Gemeente Den Helder geeft spijbelles

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein krijgen tijdens de Nationale Dag van de Leerplicht op dinsdag 19 april spijbelles van drie leerplichtambtenaren van bureau Leerlingzorg van de gemeente. De leerlingen krijgen die dag uitleg over de leerplichtwet. De leerplichtambtenaren geven informatie over schoolverzuim en spijbelen. In de les komen zaken aan de orde als: wat is leerplicht, wat doen de leerplichtambtenaren? Maar ook: wat gebeurt er als je je niet aan de leerplichtwet houdt, en hoe vaak mag je buiten de schoolvakanties om met vakantie?
Vorig jaar werd deze les ook gegeven tijdens de Nationale Dag van de Leerplicht. Wegens succes wordt de les dit jaar herhaald. In de weken na 19 april geven de leerplichtambtenaren op ongeveer twintig andere basisscholen ook spijbelles. Behalve deze les, houden ze op de Nationale Dag van de Leerplicht s ochtends een belactie op het S.G.Nieuwediep, ZWET en Technisch Onderwijs Centrum. Wat deze actie precies inhoudt, houden we nog even geheim. Spijbelende leerlingen? Jullie zijn in ieder geval gewaarschuwd!

De Nationale Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW samen met het projectbureau Handhaven op Niveau. Tijdens deze dag vinden er door het hele land allerlei activiteiten plaats, die te maken hebben met leerplicht en de handhaving daarvan. Dit jaar organiseren meer dan 140 gemeenten activiteiten rondom de leerplicht. Extra dit jaar is, dat het Leerplichtmodel Handhaven op Niveau beschikbaar komt. Gemeenten krijgen hiermee aan handreiking om de aanpak van de leerplicht te verbeteren. Het model gaat in op vragen als welke beleidskeuzes kan de gemeente maken en wat zijn de consequenties daarvan, kiest de gemeente voor preventie of repressie en wie werken samen en wie heeft de regie. Het model is samengesteld voor en door gemeenten samen met het Rijk vanuit het project Handhaven op Niveau.